На сьогодні  через обставини, пов′язані   з російським воєнним вторгненням, багато з нас опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та  якісної їжі, тому наразі  раціон  переважної більшості українців  складається з консервованої продукції.   

 

  Варто зазначити, що у 2022-му році в Житомирській області вже зареєстровано один побутовий випадок    ботулізму –  захворіло подружжя з Коростенського (Овруцького) району через вживання м′ясної консерви  (тушонка зі свинини домашнього приготування).

     Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області  закликають  з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.

Щоб вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

    Нагадаємоботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів. 

  Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

   Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

     Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Будьте уважні до свого раціону.

Бережіть себе, дбайте про здоров′я рідних та близьких !