28 січня 2022 року з 10 –А класом Брусилівського ліцею №1 ім. Івана Огієнка була дуже цікава розмова - що саме впливає на вибір професії. Адже вони дорослішають і питання професійного вибору  вже перестає бути просто мрією, а стає необхідністю. В цей час і виникають запитання: хто я? Які я маю здібності? Який мій життєвий ідеал? Ким я хочу стати?

 На ці питання не так просто відповісти, адже  хтось починає слухати оточуючих, обирати професію, яку порадять батьки або друзі.  Ми бачимо яскраве життя представників відомих професій по телевізору чи в інтернеті, але ми можемо лише здогадуватись, яке воно закулісне життя.

 Тому під час заняття, яке проходило в онлайн – форматі, я фахівець з профорієнтації Брусилівської районної філії Житомирського ОЦЗ Людмила Левківська разом з десятикласниками та класним керівником Медведчук Оксаною Вікторівною, пробували звільнитися від стереотипів та хибних уявлень, які можуть завадити  зробити правильний вибір – без обмежень. Виясняли чи існує престиж професій, які навички важливіші SOFTskills (м’які навички, які не прив’язані до певного виду діяльності) чи HARDskills (тверді навички, вузькопрофесійні), знайомились з атласом професій майбутнього, профорієнтаційною платформою державної служби зайнятості консультаційна мережа «Моя професія» для проходження тестування, алгоритмом вибору професії тощо. І прийшли до висновку, що важливо

  • Пройти тестування
  • Отримати консультацію у профконсультанта чи психолога
  • Зрозуміти, ХТО ти Є?

         І фільтрувати інформацію, ні з ким себе не порівнювати («Ні!» синдрому інстаграм), бо кожна людина особлива та унікальна;  робити те що цікавить,  до чого є інтерес, робити те, що надихає, те в чому для себе є сенс.

   Тому, всі хто стоїть на порозі професійного вибору, ставте цілі, вірте в себе, в свої можливості і все у вас вийде!

Фото без описуФото без опису