Фото без опису  1 липня під час засідання ВР було ухвалено закон №3908-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі», його підтримали 336 депутатів.

 Особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності у випадку домашнього насильства протягом 6 місяців. Раніше – протягом 3-х.

   Суд може розглядати такі справи при відсутності у залі суду правопорушника. Раніше – виключно у його присутності, це призводило до затягування розгляду справи та уникненню відповідальності.

 Військовослужбовці, держслужбовці, поліцейські нестимуть адміністративну відповідальність за вчинення насильства, невиконання термінового заборонного припису. Раніше ці категорії населення можна було притягати до дисциплінарної відповідальності, через що вони часто не несли належного покарання.

   Відповідальність для всіх осіб за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі (фізичного, психологічного чи економічного) та невиконання термінового заборонного припису – штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

    Повторне порушення протягом року – штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн) або громадські роботи на строк від 40-ка до 60-ти годин, або адміністративний арешт на строк до 15-ти діб.

  Кошти за виконання робіт правопорушником будуть спрямовуватися постраждалій особі.

 

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095