Фото без опису Весна... На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних овочів, які рука так і тягнеться купити. З кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100 %. Що ж це – «нітрат», як захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?

 

 

     Нітрат – це сіль або ефір азотної кислоти, який застосовується в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати та нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів:

— найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

— в листі петрушки, кропу у стеблі;

— в  капусти нітратів більше  в качані – не давайте його дітям;

— в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;

— огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

Зверніть увагу!

  Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина отруєння.

 

Корисні поради для зниження вмісту нітратів у овочах !!!!

- Замочування овочів в чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 %.

- Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

- Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

  Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі. Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому  ринку  ПСК Ринок (смт. Брусилів), здійснює дослідження овочів і фруктів на вміст нітратів та в разі виявлення невідповідностей така продукція в реалізацію не допускається. Впродовж тижня було вилучено та не допущено до реалізації  20 кг. овочів (баклажанів та кабачків) з перевищеним вмістом нітратів у 1,5 разів.

 

  Саме тому Брусилівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Жимтомирській  області рекомендує:

 

  • купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
  • не купуйте овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі;
  • купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
  • під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.