Учні Осівецької гімназії  беруть активну участь у  Фуд челенджі від @Healthy scools: заради здорових і радісних школярів. Завданням третього тижня челенджу було прорекламувати страву, яка є традиційною в рідному селі. Учні креативно підійшли до реалізації завдання та створили проект «Споконвіку їжа наша  - в гарбузі пшоняна каша» Метою якого є запровадження  тренду на все локальне, крафтове та автентичне, збереження традиційної кулінарної спадщини рідного краю, популяризація корисної здорової їжі з гарбуза без цукру, поширення гастрономічного принципу locavore – тобто той, хто їсть місцеве, який має багато переваг: він спонукає людей свідомо ставитися до свого раціону, а отже й здоров’я, відроджує автентичні кулінарні практики.

  Гарбузова каша надзвичайно популярна в нашому селі, тому рецепт знайомий від малого до великого. Для реалізації проекту страву приготувала жителька села Осівці Заєць Ольга Миколаївна. Було зроблено 708 кадрів!!!

  Так як страва готується в гарбузі то маса інгредієнтів  залежить від об’єму гарбуза в якому готується. Цікавинка: щоб каша була смачною потрібно взяти банячка, який по об’єму однаковий з гарбузом і насипати стільки пшона, щоб перехиливши банячка крупа не висипалась із нього.