Фото без опису  Причин звільнення з роботи є більше, ніж досить. Після звільнення внутрішня рівновага особистості  порушується. То ж, як не опустити руки на шляху до нової, бажаної роботи? Універсальної поради для всіх випадків, звичайно, немає, проте основні зібрані мною, думаю стануть у нагоді. Ось декілька порад.

 

 

  • Зберігаємо спокій

  Роботи - багато, а життя – одне, тому відпочиньте після звільнення декілька днів, а може й тижнів, зберіться з думками, складіть план дій, і коли вщухнуть емоції - вперед до пошуку роботи.

  • З пошуком нової роботи затягувати не варто

  Фрази на кшталт «почну шукати після карантину», «з наступного місяця»,  «влітку» можуть надовго вибити із колії. Тому розглядайте всі можливі варіанти роботи вже сьогодні, розсилайте резюме, проходьте співбесіди,  в т. ч., і онлайн.

  • Аналізуємо ситуацію на ринку праці

  Це допоможе коригувати свої очікування та запити щодо заробітної плати, вимог до кандидатів, зрозуміти у кому найбільше зацікавлені роботодавці. Завищені ж вимоги можуть відтермінувати ваше працевлаштування. Тому об’єктивно оцінюємо свої сильні та слабкі сторони і в резюме зазначаємо лише правдиву інформацію.

  • Пишемо резюме

  Резюме – це не білет на співбесіду, а банкнота. Його головне завдання показати вашу цінність, як професіонала. Від того, як написано резюме, залежить, як швидко ви знайдете роботу. В резюме зазначайте лише правдиву інформацію, щоб при співбесіді не виникло незручностей. Разом з резюме надсилайте супровідний лист, в якому зазначте чому вас зацікавила ця пропозиція роботи, що ви можете запропонувати роботодавцю.

  • Розглядаємо пропозиції віддаленої роботи

  Карантин змінив підходи до найму працівників і зараз часто компанії шукають офіс-менеджерів, перекладачів, дизайнерів, бухгалтерів, керівників, адміністраторів на віддалену роботу.

  • Ви не невдаха

  Наразі скорочення персоналу торкнулося як державних так і приватних структур. Якщо ви серед тих, кого скоротили - не панікуйте, швидше за все скоротили не вас, як фахівця, а посаду. А ви є тим самим професіоналом, вміння та навички нікуди не поділилися, продемонструвати їх – справа часу.

  • Міркуємо позитивно

  Віра у себе, впевненість, що робота буде обов’язково знайдена, додають сили. Давайте поглянемо на ситуацію пошуку роботи з іншої сторони: як на стимул до розвитку та самореалізації, як на крок вперед, адже попереду – професійний розвиток, позаду - безцінний досвід. Наприклад, почніть вивчати англійську мову, пройдіть онлайн курси.

  • Розглядаємо інші сфери професійної діяльності

  Якщо ви вузький спеціаліст, то оцініть свій досвід та проаналізуйте в яких суміжних сферах можете ще працювати. Проте не забувайте про професійний розвиток, намагайтеся розглядати якомога більше пропозицій, навіть в суміжних сферах, та ходіть на співбесіди. Так зрозумієте, що вам підходить, а що – ні.

  І остання, єдина, універсальна порада, яка точно знадобиться всім: не  стояти на місці, вірити в себе та бути активним.

 

Людмила Левківська, провідний фахівець з профорієнтації