Фото без опису   Йти за хайпом, покликанням чи догодити батькам? – складний вибір для підлітків. Це і стало одним з головних питань вебінару для батьків та учнів 11 класу Брусилівського ліцею  №1 ім.. І. Огієнка, який відбувся 3 лютого 2020 року. У ситуації вибору підлітки є дуже вразливі і разом з ними вразливі батьки.

 

 

 

         Я, Людмила Левківська, профконсультант  служби зайнятості у партнерстві з Наталією Гарізан, класним керівником 11 класу, під час вебінару, поділилися з батьками та учнями інформацією про нові правила вступу до навчальних закладів, терміни та особливості реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та державну підсумкову атестацію (ДПА), профорієнтацією здорового глузду.

  Реєстрація на ЗНО та ДПА триватиме з 01.02.2021 року по 05.03.2021 року. Тому детально знайомимося з правила вступу до омріяного навчального закладу, вибираємо предмети для здачі ЗНО.  Як бути, коли, ще не визначилися, ким бути? Ця інформація була цікавою для учасників вебінару, для вас теж буде, на мою думку, корисною.

 То ж, чи існує поняття престиж професій?  Зараз частіше зустрічається тенденція, коли люди працюють не в професіях, а в проектах. Можна мати професію і не мати роботи, можна мати роботу і не мати професії.

  З чого почати???  Розібратися в собі. Що мені найбільше подобається? Які мої сильні сторони? Нормальною світовою практикою – є пройти тестування та отримати неупереджену профконсультацію у фахівців – психологів, профконсультантів. Важливо визначити не «ким хочу бути?», а яким бути, який спосіб життя (тип роботи, місце, графік) хочу мати. Можна працювати в одній сфері, і навіть департаменті, а займатися тим, що любиш, і що краще виходить.

   Основне не боятися зробити помилку, невдача сьогодні - це успіх завтра. До того ж світ дуже динамічний, складний і непередбачуваний, вчитися доведеться все життя. Причому навчатися можна онлайн. Є безліч платформ український та міжнародних.

  Поради батькам: почуйте свою дитину, допоможіть відчути підлітку свою цінність та підтримайте у виборі.

  Супергероєм стає той, хто відчуває сенс у своїй роботі, працює з натхненням та інтересом.

   Я вірю у наших дітей, у їхню унікальність та неповторність і бажаю вдалого вибору!

Фото без опису

 

 

Л. Левківська, провідний фахівець з профорієнтації