Для початку визначимося з термінами що таке опіка та піклування.

  Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років. Піклування встановлюється над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

   Опіка та піклування встановлюються над дітьми-сиротами і дітьми, які позбавлені батьківського піклування. Слід зазначити, що опіка та піклування над дитиною встановлюються органом опіки та піклування, а також судом.

        Опікуном, піклувальником дитини може бути за згодою дитини повнолітня дієздатна особа.

       У випадку, якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров’я, навчальному або іншому дитячому закладі, то функції опікуна чи піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих органів.

     Щодо прав дитини, над якою встановлено опіку або піклування. Дитина має право на проживання у сім’ї опікуна або піклувальника та піклування з його боку, забезпечення її умов для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності, збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки або піклування та захист від зловживань з боку опікуна або піклувальника. Необхідно зазначити, що встановлення опіки або піклування не припиняє права дитини на отримання пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, а також права власності дитини на ці виплати. Також має право на пільги, встановлені законом, при працевлаштуванні та безоплатну правову допомогу.

            Орган опіки та піклування контролює умови утримання, виховання та навчання дитини.

            Свої права та обвязки має опікун, піклувальник щодо дитини. Зокрема має право самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки самої дитини та рекомендацій органу опіки та піклування, не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, якщо таке не суперечить інтересам дитини.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095