Фото без описуВ рамках проекту « Я маю право».

         У людей літнього віку виникає питання щодо отримання допомоги від своїх повнолітніх дітей?

         Законодавець передбачає, що повнолітні дочка та син збов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги. Слід відмітити, якщо батьки були позбавлені батьківських та ці права не було поновлено, обовязок  дочки та сина щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

         Дочка та син, крім сплати аліментів зобов’язані брати участь у додаткових витратах на своїх батьків, які тяжко хворіють, інваліди або немічні.

         Слід відмітити, що діти можуть бути звільнені судом від обов’язку утримувати батьків, та брати участь у додаткових витратах, якщо встановлено факт, що батьки ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків. Мається на увазі, якщо буде встановлено, коли батьки не сплачували аліменти на утримання дітей, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки. Дана заборгованість є непогашеною на момент  прийняття рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

         Що стосується визначення розміру аліментів на утримання батьків, це питання вирішується судом, тобто з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

         Також з дитини можуть бути стягнені витрати на догляд та лікування батьків у виняткових випадках, зокрема коли  батьки є тяжкохворими, інвалідами, а дитина має достатній дохід, суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразової або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095