Фото без опису  До відділу «Брусилівське бюро правової допомоги» звернулася громадянка  Савченко Надія ( прізвище змінено ) щодо повноважень діяльності Державного земельного кадастру,  в рамках заходів проекту «Я маю право!»  надано роз'яснення фахівцем відділу.

 

 

    Одним з питань, яке цікавить землекористувачів є наявність кадастрового номера земельної ділянки та грошова оцінка земельної ділянки. Єдиною державною системою відомостей про землі, які розташовані в межах державних кордонів України та їх цільове призначення, також обмеження у їх використанні та дані про кількісну та якісну складову земель, її  оцінку та розподілу земель між власниками і користувачами є – Державний земельний кадастр. Він також є основою для ведення  кадастрів інших природних ресурсів.

   Державний земельний кадастр забезпечує необхідною інформацією органи державної влади та органи місцевого самоврядування, заінтересовані підприємства, також установи та організації, громадян з метою регулювання земельних відносин, раціонального їх використання та збереження.

   Крім призначення Державного земельного кадастру, він має свої завдання, основні з яких є: повнота відомостей про всі земельні ділянки; єдина система застосування координат та ідентифікація земельних ділянок та запровадження системи її достовірності.

  Складовим питанням є питання кадастрових зйомок, як комплексу робіт для визначення та відновлення меж земельних ділянок. Кадастрова зйомка включає: геодезичне встановлення меж земельної ділянки; погодження її меж з сумісними власниками; відновлення меж на місцевості; встановлення частини меж земельної ділянки та виготовлення кадастрового плану.

  Щодо грошової оцінки земельної ділянки, то вона визначається на рентній основі. Грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною та експертною. Нормативна – використовується для визначення земельного податку, а експертна при здійсненні цивільно-правових угод. Грошові оцінки затверджуються Кабінетом Міністрів України.

  Державна реєстрація земельних ділянок у Державному земельному кадастрі здійснюється відповідно до чинного законодавства.

 Облік кількості земель відображається у даних, які характеризують кожну земельну ділянку, а якість земель – природні і набуті властивості, впливають на їх продуктивність та економічну цілісність.

            Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095