Фото без опису  Для початку необхідно зясувати що  таке земельний сервітут.

    Згідно статті 98 Земельного кодексу України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки або іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою.

   Важливо,  що встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений, прав володіння, користування і розпорядження ділянкою. Також, земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

 

   Законодавством передбачено, що дія земельного сервітуту зберігається і у тому випадку, коли права на земельну ділянку переходять до іншої особи.

  Земельний сервітут не може купуватися або бути проданим, не можу бути використаним як предмет застави, та не може передаватися будь-яким іншим способом особою якій його встановлено.

  Право власника земельної ділянки, щодо якої є належним чином встановлений сервітут, вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено сервітут плату за його встановлення, якщо інше не передбачається законодавством.

  Також правом власника земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, є право на відшкодування збитків, які завдані встановленням сервітуту.

 

  Законодавством передбачено випадки коли дія земельного сервітуту підлягає припиненню. Зокрема:

  • поєднання в одній особі власника земельної ділянки та особи в інтересах якої він був встановлений;
  • відмова особи від земельного сервітуту в інтересах якої він був встановлений;
  • за рішенням суду;
  • закінченням терміну дії встановленого земельного сервітуту;
  • невикористання земельного сервітуту протягом 3 років;
  • порушення умов користування сервітутом.

 

  Дія земельного сервітуту може бути також припинена на вимогу власника земельної ділянки у судовому порядку:

  • припинення підстав його встановлення;
  • встановлення земельного сервітуту унеможливлює використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

 

  Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095