Фото без опису        Значення державної реєстрації шлюбу полягає у забезпеченні стабільності відносин між подружжям, охорони їх прав та інтересів, інтересів їх дітей, а також держави та суспільства. Державна реєстрація шлюбу засвідчується Свідоцтвом про шлюб.

           Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір. Якщо через певні причини вони не можуть особисто подати вказану заяву про державну реєстрацію шлюбу, то її можуть подати їх представники, повноваження яких необхідно засвідчити нотаріально.

                Орган державної реєстрації актів цивільного стану ознайомлює майбутнє подружжя з їх правами та обов»язками. Також наречені зобов»язані повідомити одне одного про стан свого здоров»я.

                Якщо особа відмовляється від шлюбу, то вона повинна вішкодувати іншій стороні затрати, які нею були понесені під час підготовки до реєстрації шлюбу та весілля.

                Шлюб реєструється після одного місяця з дня подачі заяви. У разі вагітності нареченої шлюб може бути зареєстрований раніше.

                Якщо наречені мають бажання, то державна реєстрація шлюбу може бути проведена за їх місцем проживання. Наречені обирають прізвище одного з них як спільне.

                Шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків чоловіка та дружини.

 

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095