Сім’я - найкраще середовище для виховання, розвитку й становлення особистості дитини. Пріоритет родинного виховання є незаперечним, бо тільки повноцінна сім'я здатна забезпечити задоволення основних потреб дитини та додати стимулу для її подальшого розвитку. Проте проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства.

        То що ж робити, якщо не існує можливості для дитини жити з рідними батьками або дитина в силу тих чи інших обставин залишилася сиротою? Альтернативою виступає прийомна сім'я,  дитячий будинок сімейного типу або сім’я опікуна/піклувальника.

 

 

    Прийомна сім'я — це сім'я або окрема особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно за плату взяла   на виховання та спільне проживання від одного  до чотирьох дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.  Метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

   Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою забезпечення належних умов виховання для таких діток у сімейному оточенні. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.  Кабінетом Міністрів України передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу.

   Опіка та піклування - встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

   Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.

    Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

   Держава  приділяє належну увагу сімейним формам виховання. Фінансування  прийомних сімей,  дитячих будинків сімейного типу сімей опікунів/піклувальників, здійснюється за рахунок державного бюджету.

    З 1 січня 2020 року з метою підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування підвищені розміри державної соціальної допомоги  для дітей відповідного віку.

Діти сироти - 2,5  прожиткових мінімуми:

До 6 років – 4447,50 грн;

Від 6 – 18 років – 5545 грн;

Діти з інвалідністю – 3, 5 прожиткових мінімуми:

До 6 років - 6226 грн;

Від 6 – 18 років -7763 грн.

  Розмір грошового забезпечення прийомним батькам та батькам-вихователям  встановлено на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи - 2102,00 грн. на кожну прийомну дитину та  дитину-вихованця.

   Якщо Ви  бажаєте мати велику   родину, подарувати любов, турботу та  затишок  дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, звертайтесь до відділення соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради за адресою: вул. Митрополита Іларіона, 13 (приміщення старої аптеки) або за телефоном: 3- 03-45, 3-16-41, де фахівці  нададуть Вам більш розгорнуту інформацію  щодо створення сімейних форм виховання.

                                                       

 

    Світлана ЗУБРИЦЬКА
                                                          фахівець із соціальної роботи КУ 

                                                           «Центр надання соціальних послуг»

                                                           Брусилівської селищної ради