Настає довгожданна весна. Разом з тим підвищується ризик виникнення пожеж, пов’язаних зі спалюванням трави, сухостою, опалого листя. Це стає справжнім лихом. Сухі трава та листя легко займаються від сірника або цигарки. 

  Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, мешканці населених пунктів рідко надають цьому ваги.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

  На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

  Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю.
 Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний.

  Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

- у сухому листі згорають зимуючі корисні комахи;
         - спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву;
         - на природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;

- при спалюванні трави на присадибних ділянках або залишків стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин;

- аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

 

     Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.

    Наш спільний громадянський обов'язок - шанобливо ставитися до природи. Лише неухильне дотримання вимог пожежної безпеки в лісах, на луках, у полях, парках і скверах допоможе не допустити виникнення пожеж.

   З метою запобігання виникнення вищеперерахованих негативних фактів та притягнення порушників до відповідальності, Брусилівським селищним головою видно розпорядження від 10.12.2019р. № 175 яким створено постійно діючу робочу групу для запобігання та виявлення фактів спалювання рослинності та її залишків на території Брусилівської селищної ради.

  ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ:  відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  Відповідно до ч. 13 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах.

 

 

відділ комунальної власності,

надзвичайних ситуацій, цивільного захисту

населення та екології  Брусилівської селищної ради