Фото без опису     У нинішніх умовах актуальною залишається тема боротьби з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізації гарантій оплати праці та організації заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Від несплати податків та внесків із тіньових доходів країна щороку втрачає мільярди гривень доходів до державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду України та інших інституцій, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного пенсійного забезпечення у майбутньому.

    На жаль, більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (зазвичай мінімальну) заробітну плату, а решту у вигляді так званої доплати – неофіційно (розмір якої значно перевищує мінімальну).

   З окремими працівниками роботодавці взагалі не укладають трудові договори задля мінімізації понесених витрат. Працівники, які одержують заробіток „у конвертах”, є заручниками самих себе, адже, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, а отже – стабільного та забезпеченого майбутнього. З огляду на це, посилюється відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю.

Шановні роботодавці! Вкотре закликаємо Вас: не прирікайте своїх найманих працівників на мізерні соціальні гарантії у майбутньому! Чітко дотримуйтеся вимог законодавства про працю. Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

Шановні працівники! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства Пам’ятайте: легальна заробітна плата – запорука стабільної пенсії! Під загрозою стає не тільки гідне пенсійне забезпечення на старість, але й інші соціальні виплати.

Заступник начальника відділу надання соціальних послуг Брусилівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості    Білокур Л.М.