Ось і завершився ще один, четвертий за рахунком, районний історико-літературно-краєзнавчий конкурс учнівської молоді «Духовні скарби І. Огієнка». У цьому році він пройшов по-особливому святково й цікаво. Як висловився один із 24 учасників цього нелегкого випробування: «Адреналін аж зашкалював!». І цьому варто вірити. Бо ж і урочиста атмосфера, яка панувала цього знакового дня (13 грудня - день Святого Андрія) у Брусилівському ліцеї №1 ім. І.І. Огієнка, і поважний склад журі на чолі з головою Брусилівської ОТГ В.В. Габенцем, ініціатором та засновником і головним меценатом конкурсу, і святково вбрані учасники з оригінальними бейджами (учні восьми навчальних закладів громади), і зі смаком та по-святковому прибраний зал, - все налаштовувало на те, що незабаром відбудеться якесь видовищне дійство.

    Мабуть, це логічно, що огієнкознавчий турнір віднайшов на четвертому році свого життя і гідну «домівку» - навчальний заклад, що названий іменем нашого талановитого земляка. Приємно, що й директор ліцею Липко С.П, і його заступники з навчальної та виховної роботи Шкадюк В.А та Медвечук О.В. не тільки схвалили рішення організаційного комітету районного конкурсу про проведення його в приміщенні ліцею, а й особисто очолили необхідну підготовчу роботу, подбали про святкове оформлення залу та про те, щоб гості та учасники розмістились у затишних кабінетах, поласували солодощами та кавою з чаєм, одним словом , - відчули себе як удома. Безумовно, у тому, що конкурс пройшов на найвищому рівні, заслуга керівництва та педагогічого колективу Брусилівського ліцею ім. І.Огієнка. Щиро дякуємо за гостинність і тепло!

   Хочеться також висловити подяку голові Брусилівської ОТГ В.В.Габенцю, без допомоги якого не відбувається в нашій громаді жоден конкурс, якого б спрямування він не був – спортивного, мистецько-літературного чи краєзнавчого. Володимир Васильович постійно цікавиться і тим, у якій формі буде проходити змагання, турбується про залучення якомога більшої кількості учнів-старшокласників та створення комфортних умов для змагань. А цього разу, довідавшись про таку велику кількість огієнкознавців зі шкіл громади, наш меценат подбав і про солодощі, чай та каву для учасників, щоб усі відчули «смак свята». Крім того, Володимир Васильович кожному учаснику подарував дуже потрібну і пізнавальну книгу І.І. Огієнка, яку можна назвати «настільною книгою» кожного свідомого брусилівчанина - «Містечко Брусилів і його околиці». Велика Вам шана, Володимире Васильовичу, за Вашу увагу та піклування про молоде покоління наших краян, Вашу щедру душу і безмежну любов до малої батьківщини – Брусилівщини!

    Заслуговують на подяку й методисти відділу освіти Кіщенко Ю.Г., Бажан З.М., Іонченко А.Л., які , як завжди, долучились до нелегкого ремесла членів журі, постійно допомагають з організацією конкурсу, дають креативні пропозиції щодо вирішення складних етапів змагань, залучають найкращих фахівців для перевірки письмових робіт. У цьому році грамотність юних краєзнавців оцінювали такі знані в нашій громаді вчителі-філологи, як Майструк Л.В. та Косарчук О.М. Так що огієнкознавчі диктанти були оцінені справедливо та чесно! Дякуємо!

   Дуже приємно, що до складу журі в цьому році входили також і відомі огієнкознавці Брусилівщини: Карась С.І – директор історичного музею ім. І.Огієнка та Петричко М.Й – начальник загального відділу Брусилівської громади, а в минулому – працівник музею. Як фахівці, вони дуже ретельно та серйозно спостерігали за кожним етапом естафети, надали суттєву допомогу з оцінюванням робіт. Велике спасибі за співпрацю та допомогу!

   Не можна не згадати добрим словом і тих педагогів із 8-ми навчальних закладів, які стали модераторами конкурсу, мотивували та підтримували своїх вихованців під час підготовки до випробувань, вчасно прибули 28 листопада на настановчий збір, організовували екскурсії в музей ім. І. Огієнка, супроводжували команди в день конкурсу. Кожен із Вас, шановні колеги, долучився до великої справи – вивчення та популяризації творчої спадщини І. Огієнка, виховання молодих патріотів України! Здоров’я вам та натхнення!

  Кілька пояснень щодо форми проведення конкурсу. Упродовж чотирьох років формат його щороку змінювався: від тестових завдань, комп’ютерних презентацій, відеороликів - до огієнкознавчої естафети у цьому році. Остання була вибрана тому, що згідно із вимогами Нової школи, випускники повинні володіти навичками роботи в команді. Отже, кожен етап естафети – це було випробування для групи огієнкознавців. І треба було бачити, як працювали команди! Злагоджено, по-дружньому, із серйозними та зосередженими обличчями, конструктивними діалогами… В таких командах з’являлися цікаві ідеї, учасники демонстрували винахідливість, ерудицію, творчі навички та організаторський хист, швидко вирішували нелегкі завдання з історії, краєзнавства, літературознавства.

  Та про все по порядку. За традицією перед початком конкурсу із вітальним словом виступив його ініціатор, меценат, керманич нашої громади В.В. Габенець. Він побажав учасникам блискучих перемог та висловив надію на те, що творча молодь Брусилівщини стане гідною зміною, у майбутньому розбудовуватиме Україну – сильну, заможну, - і в цьому допоможуть державотворчі ідеї Івана Огієнка. Цей підбадьорливий виступ і був тим стартом, з якого все й почалося. А далі (за умовами естафети) відбулися інтелектуальні перегони між командами, що містили такі випробування: огієнкознавчий диктант, історико-географічний кросворд (із ключем), мозкова атака, сенкан, усний виступ на тему, яка дісталась під час «лотереї».

  Коли естафета завершилась, команди ще довго не поспішали покидати «робочі місця», ніби чекали нових і нових завдань… І відразу подумалось: без перебільшення районний конкурс «Духовні скарби Івана Огієнка» виконав головну , але надзвичайно важливу місію – об’єднавчу. Скільки юних краян згуртувались навколо огієнкознавчих ідей за чотири роки! І скільки юнаків та дівчат ще долучиться до цієї когорти! Бо ключове гасло будь-якого успіху неодмінно суголосне з Огієнковим: «Живімо в єднанні!».

  Ось вони, цьогорічні команди, що продемонстрували чудову злагоджену роботу, не побоялись труднощів боротьби та чесно пройшли випробування: «Оберіг» (Брусилівський ліцей №1 ім. І.І. Огієнка), «Юні огієнкознавці» (Брусилівський ліцей ім. Г.О. Готовчиця), «Огієнкові нащадки» (Морозівська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Вікторія» (Приворотська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Патріоти» (Хомутецька ЗОШ І-ІІІ ст.), «Сузір’я» ( Соловіївська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Огієнкознавці» ( Водотиївський ліцей), «Пошановувачі творчості Огієнка» (Осівецька гімназія). Молодці! Гарний старт для здобуття майбутніх вершин!

   І, нарешті, називаємо лідерів та переможців четвертого районного конкурсу «Духовні скарби Івана Огієнка»: І місце( і премію 3000 грн.) виборола команда «Юні огієнкознавці» (Брусилівський ліцей ім. Г.О. Готовчиця), ІІ місце( і премію 2000 грн.) отримала команда «Оберіг» (Брусилівський ліцей №1 ім. І.І. Огієнка), і ІІІ місце( та премія 1000 грн.) дісталися команді «Сузір’я» ( Соловіївська ЗОШ І-ІІІ ст.). Вітаємо переможців та щиро бажаємо нових творчих здобутків!

   Після оголошення результатів учасники конкурсу почули ще одну приємну новину: всі вони візьмуть участь у безкоштовній екскурсійній поїздці у Музей українського костюма (смт. Немішаєве). Це ще один етап нашої огієнкознавчої естафети, щоправда, без адреналіну, зате із позитивними емоціями та передчуттям дива. Без перебільшення, кожен на це заслуговує, адже маємо набагато важливішу і неоціненну перемогу – єдність. Із нею входимо в Новий 2020 рік, і хай він для всіх нас , українців, буде щасливим!

Т. Коваль, організатор районного конкурсу

«Духовні скарби Івана Огієнка» 

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

                                                                                                              Т. Коваль, організатор районного конкурсу

 «Духовні скарби Івана Огієнка» .