Згідно з Указом Президента України від 08.12.2008 № 1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права», враховуючи важливе значення правової освіти в розбудові України як правової держави, з метою виховання у громадян поваги до закону і прав людини, з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини, започатковано проведення Всеукраїнського тижня права.

   Враховуючи нестабільну ситуацією на сході України, велика увага звертається  на захист та реалізацію прав учасників АТО/ООС, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб, постраждалих внаслідок зазначеної операції.

Конституцією України визначено основні положення для реалізації і захисту прав людини, які є першочерговими та незмінними. Ефективний захист прав людини, у тому числі учасників АТО/ООС гарантується статтями 6, 8, 13, 19, 55, 56, 57, 59 Конституції України.  

  Законом  України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що до осіб, які належать до учасників бойових дій, належать, зокрема, особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції. Таким чином, вказані особи мають право на пільги, передбачені для учасників бойових дій згідно ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

   Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Даним Законом визначені й основні права та   обов’язки  внутрішньо переміщених осіб.

Безперечно, кожний має знати свої права і свободи, вміти користуватися ними, задовольняючи при цьому свої потреби, духовно і матеріально збагачуючись та розвиваючись, адже кожна людина від свого народження володіє певними правами і свободами, які вона може реалізувати у своєму житті з віком.

 

 

  Марія ШАРАМКО, начальник відділу соціального захисту

населення та охорони здоров’я