Мешкаці Брусилівської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади в інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо.

   Фінансовий портал Maanimo проводить масштабний проект «Історії громад: успіх-2019», присвячений реформі децентралізації. Ми хочемо розповісти найцікавіші історії успіху українських ОТГ і сьогодні публікуємо історію успіху Брусилівської ОТГ, що в Житомирській області.

   Громада утворена шляхом добровільного об’єднання територіальної громади селища Брусилів та 17 сільських рад.

   Адміністративним центром територіальної громади є селище Брусилів. На даний час до складу Брусилівської ОТГ входять такі населені пункти:  селище міського типу Брусилів, села: Водотиї, Болячів, Дивин, Карабачин, Лазарівка, Хом’янка, Старицьке, Містечко, Ковганівка, Морозівка, Малинівка, Нові Озеряни, Озера, Мар’янівка, Биків, Западня, Осівці, Привороття, Покришів, Романівка, Пилипонка, Скочище, Соболівка, Долинівка, Соловіївка, Хомутець, Краківщина, Вільшка, Яструбенька, Яструбна, Дубрівка, селище Скочище.

   Загальна кількість мешканців громади складає 13715 чол.

Габенець Володимир Васильович.

Габенець Володимир Васильович

    Народився 20 вересня 1958 року у с. Костовці Коростишівського району, Житомирської області.

  Освіта вища, у 1981 році закінчив Київський ордена Трудового Червоного Прапора інженерно-будівельний інститут, за спеціальністю будівельні і дорожні машини та обладнання.

   Трудову діяльність розпочав у 1981 році  інженером-конструктором Ірпінського заводу «Ірпіньмашторф». З 1982 по 1988 рр. працював майстром дільниці, виконробом, головним механіком Білоцерківського спеціалізованого управління механізації, з 1988 по 1992 рр. – головним механіком Білоцерківського спеціалізованого управління по будівництву інженерних комунікацій. З 1992 по 2006 працював у приватних структурах на посадах – головного механіка, директора. З 2006 по 2014 рр. – працював головою Брусилівської районної ради. В процесі децентралізації у грудні 2016 року відбулися перші місцеві вибори, де був обраним  селищним головою Брусилівської об’єднаної територіальної громади та працює дотепер.

   З метою вирішення усіх місцевих питань: мати широкі повноваження і достатньо коштів щоб рухатися вперед, розвивати економіку й добробут населення – створити нові можливості розвитку, нову якість послуг і життя було об’єднано 17 сільських та одну селищну раду в одну громаду. Перші місцеві вибори депутатів та селищного голови ОТГ відбулися 18 грудня 2016 року.

  І. Кожна громада в умовах децентралізації організовує надання соціальних послуг, виходячи із фактичних запитів: що потрібно населенню? Окремі соціальні групи,  як ось, учасники антитерористичної операції та члени їх сімей, кількість яких зросла в порівнянні з 2014 роком, особи та сім’ї з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах, особи з інвалідністю, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, потребують особливої уваги та соціальної підтримки, в деяких випадках екстреного втручання та своєчасної допомоги. Необхідно було вжити всіх заходів, спрямованих на підтримку різних категорій громадян за їх місцем проживання.

  Брусилівська селищна рада шляхом виявлення потреб осіб та сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, та з метою надання якісних соціальних послуг, соціальної підтримки усіх, хто цього потребує, рішенням 5 сесії від 15.03.2017 № 59 провела реорганізацію двох соціальних  установ – КУ «Територіальний центр соціального обслуговування» Брусилівської селищної ради   та КУ «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Брусилівської селищної ради, об’єднавши їх в одну – Комунальну установу «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради.

  Сьогодення вимагає подальших кардинальних змін, пошуку нових інноваційних підходів до  надання соціальних послуг, ефективної моделі соціального захисту населення. І такий шлях було знайдено. Для вирішення проблем осіб, сімей з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах,  осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, психологічної підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та всіх, хто потребує надання соціальних, реабілітаційних та інших видів соціальних послуг:

1) було збільшено кількість штатних одиниць фахівців із соціальної роботи до 15 осіб. Для дев’яти  з них  з 1 квітня 2018 року організовано  навчання і  здобуття вищої освіти за кошти селищної ради у ВНЗ «Відкритий Міжнародний університет розвитку людини «Україна» за спеціальністю «соціальна робота»;

2)у штаті установи працює чотири соціальні робітники, які надають соціальні послуги жителям Ставищенської сільської ради, єдиної ради, що не ввійшла до складу Брусилівської ОТГ. Ці послуги фінансує Ставищенська сільська рада;

3) на виконання чинного законодавства у сфері надання соціальних послуг, рекомендацій Мінсоцполітики України, вжиття заходів на підтримку різних категорій громадян, попередження нових складних життєвих обставин та з метою оптимізації і вдосконалення надання соціальних послуг населенню  рішенням Брусилівської селищної ради від 10.05.2018  № 537 було затверджено структуру та Положення Комунальної установи «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради у новій редакції. До трьох діючих структурних підрозділів (відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді) було додано ще два: службу з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та відділення соціальної реабілітації. До 1 червня 2018 року до робочої групи Мінсоцполітики України згідно постанови КМУ від 14.03.2018 № 189 «Деякі питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно- рухового апарату, були надіслані відповідні документи для отримання  такого автомобіля. Згідно наказу Мінсоцполітики України від 11.07.2018  № 1022 службі з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради виділено спецавтомобіль у порядку черговості за датами подання документів. З квітня 2019 року після отримання автомобіля вирішилась  в такий спосіб проблема з перевезенням осіб зі інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату. Станом на 20 вересня 2019 року послугами служби з перевезення скористались 30 осіб з інвалідністю, здійснено 70 виїздів до закладів охорони здоров’я, соціального захисту, пенсійного фонду, відділень банківських установ та ін.;

4) до штату КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради було введено   посади  фахівців із реабілітації. Всі вони здобувають вищу освіту за спеціальністю «фізична реабілітація» у ВНЗ «Відкритий Міжнародний університет розвитку людини «Україна». Фінансує навчання Брусилівська селищна рада.

  На території ради виявлено 2984 особи, які потребують надання різних видів соціальних послуг. Охоплено соціальними послугами   2984 особи. З них жінок-1248, громадян похилого віку, пенсіонерів-591, осіб з інвалідністю – 260, сімей з дітьми, учасників АТО та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб, сімей з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах-1820 осіб.  Соціальними послугами охоплено жителів всіх  37 населених пунктів, що входять до складу  Брусилівського району. У 17 старостатах  у  міні-центрах надання соціальних  та реабілітаційних послуг працюють 30 соціальних робітників, 15 фахівців із соціальної роботи, два фахівці з фізичної реабілітації, психолог. На території ради створено та функціонує два будинки сімейного типу, де виховується та проживає 15 дітей. Під опікою перебуває 42 дітей у 33 опікунських сім’ях, 12 дітей – у п’яти прийомних сім’ях. Фахівці із соціальної роботи постійно відвідують ці сім’ї та надають соціальні послуги відповідно до виявлених потреб. Брусилівська селищна рада перша в Житомирській області у 2017 році створила патронатну сім’ю та запровадила нову інноваційну послугу- патронат над дитиною. Брусилівську селищну раду двічі відвідав уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

  Завдяки  тісній співпраці із благодійними фондами впродовж трьох останніх років 110 осіб з інвалідністю забезпечено гуманітарними новими  колясками виробництва США, роляторами та іншими технічними засобами реабілітації, 300 сімей з дітьми- благодійними продуктовими наборами. Налагоджено тісну співпрацю з чотирьома  благодійними фондами, що діють в Україні.

  Практику Брусилівської селищної ради Асоціацією ОТГ України відмічено як кращу   у сфері надання соціальних послуг.

   Директор установи Валентина Мазуренко  із 7 по 12 жовтня 2018 року в складі делегації  від Житомирської, Волинської та Львівської областей – 16 представників об’єднаних територіальних громад, за участю працівників обласних центрів розвитку місцевого самоврядування та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»  взяла участь у навчальному візиті до Любліна та довколишніх гмін Люблінського воєводства (Польща). Мета візиту-обмін досвідом та кращою практикою у сфері надання соціальних, освітніх та інших послуг на місцевому рівні.

ІІ.  Відповідно до рішення виконкому  Брусилівської селищної ради від 04.04.2018 року  №403 протягом 2018-2019 років при клубних закладах громади та бібліотеках-філіалах Брусилівської центральної бібліотеки ім. Г. М. Ткаченка було створено краєзнавчі світлиці у кожному населеному пункті  ОТГ. У цих сільських міні-музеях зібрано предмети побуту наших предків, колекції давніх рушників, національного одягу, старовинні фотознімки, які засвідчують історичні віхи населених пунктів, розповіді про людей, які творили історію кожного села.  Нині триває робота щодо зібрання нематеріальної культурної спадщини: старовинних пісень, легенд, балад, народних обрядів тощо. На сьогодні  у сільських краєзнавчих світлицях відбуваються екскурсії школярів, уроки краєзнавства, майстер-класи народного рукоділля.

   Створення краєзнавчих світлиць – це шанс зберегти і передати майбутнім поколінням самобутність та культурну ідентичність кожного села і об’єднаної громади в цілому.

Плани на майбутнє

  Соціальна політика – орієнтована на людей,  націлена  на комфорт, безпеку та підтримку ініціатив мешканців.

Джерело: Maanimo