В сучасних умовах туберкульоз став глобальною, а в Україні –  Національною проблемою внаслідок ризикової екологічної ситуації, нестабільності соціально-економічних умов, збільшення ризику у зв'язку з  розповсюдженням ВІЛ-інфекції, міграцією населення та зростанням кількості хворих  з тяжкими формами туберкульозу, які важко піддаються лікуванню.

    Поширення туберкульозу, насамперед мультирезистентного, становить загрозу національній безпеці країни, є однією з причин втрати працездатності, здоров'я , причиною інвалідності та смертності населення України, свідчить про проблеми бідності, соціальної нерівності та вимагає постійного збільшення видатків із державного бюджету.

   В середньому захворюваність по країні становить майже 70 випадків на 100 тисяч населення, що в багато разів перевищує показники розвинених країн.

 В нашому районі склалась ОСОБЛИВО СКЛАДНА ситуація щодо захворюваності на туберкульоз і за підсумками в 2018 року вона складає  86,8 випадків  на 100 тис. населення.        

     Показник захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз в 2018 році  в нашому районі – 33,4 випадки на 100 тис. населення, що свідчить про незадовільне лікування хворих на туберкульоз, насамперед на хіміорезистентний.

   Продовжується ріст  показника захворюваності  ко-інфекцію  ВІЛ-інфекція/туберкульоз. В 2018 році в Брусилівському районі  зареєстровано 4  випадків ко-інфекції ТБ/ВІЛ/СНІД, що становить 26,7 на 100 тис. населення.

   За перше півріччя цього року в нашому районі виявлено вже 7 хворих на туберкульоз, та 1 випадок рецедиву туберкульозу.

З числа захворівших 50% не проходили рентгенологічних обстежень протягом двох і більше років.

  Померло від туберкульозу за 6 міс. поточного року 2 людини, що становить 13,5 на 100 тис. населення.

 

   Навмисне акцентувавши увагу на цих статистичних показниках,  хотілося

б, щоб прочитавши їх, кожний усвідомив наскільки складна і загрозлива стуація в районі із захворюваністю на туберкульоз і замислився над тим,  чи все він зробив для себе і своїх близьких, щоб не захворіти на таку небезпечну і тяжку хворобу.

   Адже, доки кожний з нас не усвідомить, що за станом свого здоров'я він повинен в першу чергу дбати сам і прикладати максимум зусиль, щоб не захворіти, доти позитивних результатів в боротьбі з туберкульозом ми не дочекаємось.

  Як це не прикро, але ще в нас такий рівень свідомості і санітарної культури, що не дозволяє повноцінно провести в районні флюографічне обстеження. А тому і не випадково, що в нас біля 2,5 тисяч дорослого населення  не проходило флюографічне обстеження протягом двох і більше років. А як показує практика саме з цієї групи громадян виявляється найбільша захворюваність на туберкульоз. В районі регулярно реєструються  випадки так званого «сімейного» туберкульозу, де від одного члена сім'ї заразились інші її члени. Є випадки коли захворіли сусіди від хворих, які хворіли бацилярною формою туберкульозу і не лікувалися.

  Ми часто байдуже відносимось до оточуючих нас людей, які ведуть асоціальний спосіб життя і потенційно можуть бути хворими на туберкульоз, або до громадян які вже є хворими, але відмовляються від лікування і це приводить до трагічних наслідків.

   Всі думають що це десь там далеко, і що його це не стосується. Та при цьому ніхто не замислюється, що можливо він сам, чи навіть його дитина, щодня спілкується з хворим на туберкульоз сусідом. Адже хворий бактеріовиділювач може інфікувати від 12 до 17 осіб протягом року.

 

 Особливу увагу хочеться приділити обов’язковому щорічному профілактичному обстеженню осіб підвищеного ризику на захворювання  туберкульозом, які належать до певних категорій населення: безпритульні, мігранти, ув’язнені  і особи, що звільнилися з місць позбавлення волі, безробітні, хворі на цукровий діабет, хронічну обструктивну хворобу легень, бронхіальну астму, які тривало лікуються кортикостероїдами, хворі на рак, лейкемії, ВІЛ-інфіковані, хворі на СНІД, виразкову хворобу шлунку і 12-ти палої кишки, особи, що зловживають алкоголем, наркотиками, психічні хворі, хворі, які вилікувалися від туберкульозу, а також люди пенсійного віку.

    Якщо Ви чи Ваші рідні відноситесь до котроїсь з цих категорій, то не нехтуйте власним здоров'ям і пройдіть щорічне флюорорафічне обстеження. Адже перевагою флюорографії  є можливість виявлення в доклінічній (ранній) фазі не тільки туберкульозу, а також пухлин легень, плеври, грудної стінки і середостіння, багатьох запальних захворювань і дисемінованих процесів в легенях, аневризм аорти, захворювань серця, перикарду і діафрагми.

   Тому медичні працівники, звертаються до всього дорослого населення району з проханням, проявляти максимальну активність до проведення профілактичної флюорографії і обовязково та своєчасно зявлятись на обстеження.

           

 

 

 

     Лозко Л.В., інфекціоніст