Фото без опису  У останні роки на Україні спостерігається поширення  небезпечного карантинного шкідника – Американського білого метелика. На жаль цей шкідник з’явився і на території нашої селищної ради. Розпорядженням районної державної адміністрації від 05.07.2019р. № 112 «Про запровадження карантинного режиму по регульованому шкідливому організму –Американський білий метелик» запроваджено карантинний режим на території села Водотиї Брусилівської селищної ради на загальній площі 0,5 га з 05.07.2019р.

   Батьківщина  шкідника Північна Америка, звідки був завезений до Європи в 1940 році, а в Україні його вперше виявили в 1952 році в Закарпатській області, зараз зафіксований в 20 областях. Небезпечний шкідник  який пошкоджує 140 видів деревних і чагарникових рослин. Надає перевагу: шовковиці, клену, плодовим деревам.

    Метелик з розмахом крил 25 –45 мм; крила – білосніжні з шовковистим блиском, іноді зустрічаються з чорними крапками; тіло вкрите густими білими ворсинками. Молоді гусениці світло жовті, а дорослі завдовжки 30 – 40 мм  коричневі зі спини, а по боках жовті смуги. Гусінь опушена,  тіло вкрите бородавками, з тонкими ворсинками. В Україні шкідник розвивається в двох поколіннях.

  Перші метелики з `являються  наприкінці квітня - на початку травня. Вони ведуть сутінковий і нічний спосіб життя. Яйця відкладають на листях групами до 500 яєць з яких через 5 – 14 днів відроджуються гусениці,  які з `їдають листя, залишаючи лише жилки.  

  До четвертого віку живуть колоніями, обплітаючи паутиною листя, гілки, іноді цілі дерева, потім розповзаються і переходять до поодинокого способу життя.

   За сприятливих умов  гусінь , відроджена з однієї кладки яєць, може повністю об `їсти листя на 15 річному плодовому дереві.

   Розселяється шкідник як перельотами метеликів, розповзанням гусені, так і з тарою, транспортними засобами.

Шановні громадяни, керівники господарств, організацій та установ !!!

   Для обмеження подальшого розповсюдження  Американського білого метелика необхідно дотримуватись комплексу карантинних заходів. Потрібно обстежувати крони дерев, особливо в першу половину червня та другу декаду серпня, для виявлення паутинних гнізд. При виявленні шкідника - зрізання і спалювання паутинних гнізд з гусеницями, накладання ловчих поясів. У разі пошкодження 20% листя – обробка хімічними  препаратами, дозволеними для використання в Україні. В населених пунктах  для знищення гусені, можна обприскувати дерева біологічними препаратами Актофіт (2,0 л/га), Бітоксибацилін (2,0 -3,0л/га). Застосування біопрепаратів проти гусениць молодших поколінь дає добрий результат, але діють повільніше.

   Боротьба з карантинними організмами – це не дорожче за втрати, які в перспективі може завдати той чи інший шкідник чи бур’ян.