Брусилівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області інформує

ЯК РОЗПІЗНАТИ НЕБЕЗПЕКУ У ВОДІ

Фото без описуФото без опису

  Нестерпна спека буквально змушує нас пірнути в звабливу прохолоду водойми, забувши про те, що у воді можуть чекати на нас недружелюбно налаштовані мікроорганізми. Згадавши принцип «Попереджений – значить озброєний», інформуємо про найбільш часті інфекції, з якими можна зустрітися під час купання.

 

 Ентеровірусна інфекція. Основним шлях передачі ентеровірусної інфекції вважається контактно-побутовий, через предмети побуту, брудні руки, при недотриманні правил особистої гігієни. Зараження також може відбутися через водний шлях – при поливі овочів і фруктів забрудненими стічними водами, а також при купанні у відкритих заражених водоймах, час від інфікування до появи клінічних проявів хвороби триває від 2 до 7 днів. Головні симптоми  є: підвищення температури тіла, яка може досягати 39-40°С і тривати впродовж декількох днів, головний біль, нудота, блювання, діарея, біль у животі, шкірні висипання. В основному ентеровірусне інфікування протікає без ускладнень і неприємних наслідків.

  Церкариоз, або «свербіж купальника», його можна підхопити, пробувши у воді буквально 10-15 хвилин або навіть прогулявшись босоніж по мокрій траві на березі. Збудниками є личинки гельмінтів водоплавних птахів — церкарії, які виходять з тіла проміжних господарів (річкових молюсків). Симптоми церкариозу є: свербіж або печіння, поколювання і почервоніння шкіри на гомілках, стегнах, сідницях, поява висипки і пухирів, запаморочення і слабкість; може з’явитися сухий кашель і піднятися температура. Хвороба триває близько тижня, а пігментація шкіри і слабкий свербіж зберігаються до 3 тижнів.

Лептоспіроз – це одне з найбільш розповсюджених та найсерйозніших захворювань, яке можна «підхопити» в заражених водоймах. Бактерія, що лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів. У стоячій воді вона живе протягом 25 днів. Бактерії проникають в організм через ушкодженні ділянки шкіри, через кон’юнктиву очей і слизові оболонки.  Симптоми лептоспірозу є:  легкий перебіг - головний біль, гарячка, біль у м’язах, який заважає навіть ходити, почервоніння очей, діарея, блювота, висипання, можливі збудження, марення, непритомний стан , складний перебіг - ураження нирок, печінки, менінгіт. Якщо імунітет у людини хороший, то при своєчасному лікуванні хвороба успішно виліковується.  Тому збереження життя залежить від своєчасного звернення до лікаря.

Мікоз – це ураження шкіри грибкового походження. Захворіти мікозом може будь-яка людина, оскільки спори грибка поширені всюди. Висока вірогідність захворювання у громадських місцях, що мають підвищену температуру і вологість ( лазнях, саунах, басейнах, душових). Патологічні процеси, спровоковані мікозом, можуть виникати абсолютно на будь-якій ділянці тіла людини, проте першими страждають шкіра, стопи та статеві органи. На початкових стадіях захворювання проявляються такими ознаками: подразнення та почервоніння шкірних покривів, плями з лусочками, припухлість; сухість, свербіж та набряклість шкіри; утворення тріщин на стопах, нігті міняють колір, кришаться, ущільнюються, мають дуже неестетичний вигляд. Надалі, при відсутності терапії, грибкова інфекція здатна поширитися в організмі. В результаті будуть з’являтися нові уражені ділянки, з’являються ускладнення, підвищується ризик зараження оточуючих.

 

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ?

Щоб відпочинок біля річки або ставка не закінчився лікарняним ліжком, потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило буде собі дорожче.

  2. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, переробні підприємства, фермерські господарства.

  3. Уникати купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх калом, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.

  4. Не пити та не дозволяти дитині пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб чадо не заковтувало її під час купання.

  5. Не використовуйте воду відкритих водойм для миття овочів та фруктів.

  6. Не бажано купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші настільки ж небезпечні для здоров’я мікроби.

  7. Вагомий аргумент проти купання – вода яка цвіте, плаває сміття чи харчові відходи.

  8. Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.

  9. У воду в незнайомому місці входити слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.

  10. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами.

Бережіть себе та своє здоров’я.

Купайтеся тільки в перевірених місцях!