«Епідситуація в Брусилівському районі та області, яка склалась в  І півріччі 2019 року»

  Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області впродовж І півріччя 2019 року характеризується, як стабільна та знаходиться на рівні попередніх років. Так, з початку 2019 року в області зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждало 19 осіб, в тому числі 14 дітей до 17 років. Спалахи виникли серед учнів загальноосвітньої школи №28 м.Житомира та відвідувачів кафе «Маячок», розташованого в с.Старий Любар Любарського району. З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення спалахів спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань. Проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування. Головними причинами спалахів стали: порушення протиепідемічного, санітарно-гігієнічного режимів, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоків. Протиепідемічні заходи у вогнищі завершені.

Окрім того, з початку 2019 року в області зареєстровано 7 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 7 дорослих осіб. Летальних випадків не зареєстровано. Причинами отруєння стали консерви домашнього виготовлення. В І півріччі 2018 року було зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, 1 – закінчився летально. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань випадків харчових отруєнь.

В Брусилівському районі протягом останніх років  нам вдавалось запобігти виникненню спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Провівши аналіз інфекційної захворюваності населення по району відмічається зниження показника захворюваності на гострі кишкових інфекції, який становить 19,7 випадків на 100 тис.нас. (59,2 вип. в 2018 році). Всі випадки спорадичні, не пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику. В основному, факторами передачі були харчовий (продукти харчування та готові страви виготовлені в домашніх умовах). 100% захворілих становлять діти до 5-ти років, неорганізовані, що свідчить про недостатню санітарно-освітню та роз’яснювальну роботу медичними працівниками серед батьків.

Щодо стану водопостачання населення району: на протязі 6 місяців 2019 року Брусилівським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області було здійснено 2 заходи державного нагляду по перевірці об’єктів централізованого водопостачання. Порушення вимог чинного санітарного законодавства були виявлені під час здійснення 100% заходів державного нагляду. Основними проблемними питаннями, які виявлялись під час перевірок було те, що не розробляються проекти зон санітарної охорони джерел водопостачання, не в повному обсязі вирішується питання проведення відомчого лабораторного контролю її якості; у зв’язку із зношеністю водогінних мереж реєструються часті їх пориви, не проводиться після аварійних ситуацій знезараження водогінних мереж, відмічаються випадки  незадовільного санітарно-технічного стану приміщень водоочисних споруд, зон санітарної охорони артсвердловин, неефективної роботи станцій знезалізнення тощо.

Протягом звітного періоду було досліджено 127 проб води централізованого водопостачання на мікробіологічні показники,  з відхиленням – 10 проб, що становить 7,9 % при 6,6% в минулому році. На фізико-хімічні показники 69 проб, з них  не відповідає НТД  20, що становить 29,0% (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник зріс у 3,5 рази). Відхилення зареєстровано на водогонах, які, в переважній більшості, водопостачають навчально-виховні заклади району (смт.Брусилів, с.Лазарівка, с.Привороття, с.Пилипонка та с.Хомутець).

Особливо гостро постає питання забезпечення сільського населення якісною питною водою. Значна кількість сільського населення  споживає воду з колодязів та  індивідуальних артезіанських свердловин, які у переважній більшості знаходяться в незадовільному  санітарно-технічному стані.

Проте, з 17 проб води джерел децентралізованого водопостачання відхилень в пробах води по мікробіологічних показниках не зареєстровано. За аналогічний період показник становив 11,0%. За санітарно-хімічними показниками досліджено 16 проб, відхилень зареєстровано -1 (6,3% - показник знизився 1,8 рази). Відхилення виявлено по вмісту нітратів у воді шахтної криниці смт.Брусилів. Основними причинами невідповідності якості питної води ймовірно можуть бути: відсутність належного рівня обслуговування та підтримання санітарно-технічного стану колодязів з боку їх власників, органів місцевого самоврядування, місцевих громад (несвоєчасний поточний ремонт, очищення, знезараження), наявність додаткових джерел забруднення грунтових вод.

Щодо навчально-виховних закладів, то в районі функціонує 16 загальноосвітніх навчальних закладів та 16 дошкільних навчальних закладів. У 2019 році було обстежено 19 закладів. По виявлених порушеннях надано 9 приписів, 1 розпорядження, направлено 4 доповідні. Під час проведення заходів державного нагляду (контролю) з проведенням комплексу лабораторних досліджень навчально-виховних  закладів району продовжують реєструватись порушення в дотриманні санітарно-епідемічного режиму на харчоблоках. Так, досліджено готових страв на наявність бактеріологічного забруднення – 15, відхилення виявлено у 3-х пробах (20,0% при 33,3% в 2018 році); готових страв на калорійність -5, відхилення у 1-му зразку і становить 5,0% при 50,0% у 2018 році. Досліджено 4 проби на якість термічної обробки страв, в результаті без відхилень. Раптово обстежено 5 кухарів харчоблоків на носійство кишкових інфекцій та стафілококу, носіїв не виявлено.

В Брусилівському районі зареєстровано 181 оператор ринку, які пов’язані з обігом  харчових продуктів, а також  2 - м’ясопереробні підприємства, 1 – цех з виготовлення напівфабрикатів,  1- молокопереробне підприємство, 1 – кооперативний ринок. Протягом І півріччя 2019 року було проведено 61 перевірку у сфері безпечності харчових продуктів, надано 43 приписів про усунення виявлених порушень, 5 операторів ринку притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну  суму  24265 гривень. Не допущено та знято з реалізації готових харчових продуктів сумнівної якості 242 кілограми.