Фото без опису   На жаль, безпритульні тварини – одна з обов’язкових «візиток» будь-якого міста, селища чи села. Не винятком став і Брусилів. Кошлатих бродяг часто можна зустріти в центрі селища, біля лікарні, в районах зупинок громадського транспорту на ринках та поблизу закладів громадського харчування.

Люди ставляться до безпритульних тварин по-різному. Хтось підгодовує з жалю, хтось намагається знайти доброго господаря для знедоленого пса, а хтось «пригощає» стусаном або ж навіть отрутою чи кулею. Насправді безпритульні тварини часто несуть загрозу для людей.

   З початку 2019 року до Брусилівської   ЦРЛ з укусами тварин вже звернулося  7 осіб.  Лікарі не можуть сказати, наскільки останнім часом загострилася ця проблема, адже щороку спостерігається різна статистика. Наприклад, в минулому році було зареєстровано 10 звернень –переважна більшість випадків це напад домашніх тварин!!! . Однак, що агресивні вуличні тварини є загрозою для перехожих – визнають усі. І не важливо, одну людину вони загризуть чи покусають чи десятьох. Що робити з бродячими тваринами, а головне – з їх недобросовісними власниками – ось справжній виклик демократичному суспільству, в яке вступає і Україна.

Ставши жертвою агресивних тварин, далеко не кожен звертається до медичного закладу чи  поліції.

         До селищної ради 30.05.19р. звернулася схвильована громадянка з проханням вирішити проблему бездомних собак в смт.Брусилів – її внука по дорозі до школи покусала бездомна собака… Селищна рада звернулась до Брусилівського районного управління Головного управління Держспоживслужби у Житомирській області вжити відповідних заходів.

 Що можна громадою зробити проти зграй приблудних собак?.

Бездомних собак немає. Хтось випустив на вулицю, бо жива іграшка вже набридла. А у когось собака сам відірвався, бо «весілля собаче» на часі.

Але це дуже небезпечно, коли собаки гуртуються у зграї. Це ж тварина, хижак, в інстинктах якого закладено вбивати, особливо якщо з породи бійцівських або сторожових собак.

Всім зрозуміло,  що треба  гуманно ставитися до тварин. Але ж ці бродячі пси  у шлюбний період дуже небезпечні, і не тільки для діток, а й для дорослих. Треба щось робити…

Як коментують лікарі-епізоотологи:

– Насправді всі собаки і коти мають постійне місце проживання. Немає бездомних, немає «приблудних»… Собаки живуть у дворах, на території підприємств. Собака ще може поміняти господаря. Дорослі коти взагалі приживаються дуже погано. Тому й котенят беруть на виховання у молодому віці. Щодо їхніх весіль, то  в  цьому плані проблем немає. У кожній ветеринарній аптеці є препарати, які коригують їхню народжуваність. До того ж, ці препарати  дешеві. Можна проводити й стерилізацію тварин. Цю процедуру успішно проводять ветеринари.

Щодо  поведінки в ситуації, коли вас оточили собаки. Найперше, не показуйте тваринам, що ви злякалися. По-друге, зупиніться і не розмахуйте руками. Якщо у вас є парасолька, відкрийте її. І цим можна на деякий час  захиститися.

Поради  такі: собак потрібно тримати на цепу, у своєму дворі, проведіть вакцинацію своїх  підопічних і котів і собак від сказу. Будьте відповідальні за тих, кого приручили, щоб не нести відповідальності перед законом у випадку, якщо ваш пес когось покусає. Спокійно буде всім, і, в першу чергу, вам особисто.

Заступник селищного голови Брусилівської  селищної ради Василь Захарченко повідомив:

Згідно нового законодавства ми вправі лише відловити бродячу собаку і помістити її в притулок. Стерилізація бродячих тварин проводиться в великих містах. І така процедура коштує небагато-немало, десь до 750 гривень. Хочу ще зауважити про дотримання правил співжиття з тваринами.

Господарі у відповіді за свого кота, собаку, яку приручили.

Відповідальність за  собак, які бігають по вулиці, насамперед несуть їх власники, - багато собаки бігають з  ошийниками.

Виконком селищної ради просить всіх власників собак, посадити на прив’язь  своїх улюбленців та охоронців і не випускати їх гуляти на вулицю.

 

Відділ комунальної

власності, надзвичайних ситуацій,

цивільного захисту населення та

екології селищної ради