Непрацездатні батьки мають право на отримання аліментів від своїх повнолітніх дітей. Про це, в межах проекту «Я маю право», розповіли фахівці Брусилівського відділу «Бюро безоплатної правової допомоги» Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    Повнолітні син, донька зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і які потребують матеріальної допомоги. Син або ж донька крім сплати аліментів зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних хворобою, інвалідністю, немічністю.

    Діти можуть бути звільнені від обов’язку утримувати батька, матір та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що батько або матір ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків або були позбавлені батьківських прав. У інших випадках суд може присудити з дітей аліменти на строк не більше трьох років.

    Суд має визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку з урахуванням матеріального стану сторін. При встановлені розміру аліментів та додаткових витрат суд може брати до уваги можливість одержання коштів від інших дітей, до яких не пред’явлено позову про стягнення аліментів, чоловіка, дружини та своїх батьків.

   Окремі випадки коли батько чи мати є тяжко хворими, інвалідами, а дитина має достатній дохід, суд приймає рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними.

   Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).