Фото без опису    До Брусилівського бюро правової допомоги звернулась Іванна Цесків (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, - прим. автора). Жінку цікавило питання, як виконується рішення суду про стягнення аліментів? Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Брусилівського бюро правової допомоги.

   Після набрання рішення суду законної сили, стягувач подає до органу державної виконавчої служби, або приватному виконавцю заяву та виконавчий лист. На підставі цих документів виконавець відкриває виконавче провадження.

   До пред’явлення на примусове виконання виконавчий документ про стягнення аліментів може бути самостійно надісланий стягувачем за місцем роботи боржника. Під час виконання у примусовому порядку виконавець вживає заходи примусового виконання. Якщо боржник працює, або отримує пенсію державний виконавець виносить постанову, яку направляє за місцем роботи боржника або за місцем отримання пенсії для утримання аліментів. Якщо є заборгованість, виконавець робить відповідний розрахунок та зобов’язаний повідомити про нього стягувача і боржника.

    У разі якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці: - відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників: - майно боржника арештовується виконавцем, вилучається та реалізується. Якщо боржник ухиляється від виконання рішення та має заборгованість, виконавець застосовує до нього санкції та обмеження встановлені законом. У разі відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця судом виноситься ухвала про розшук боржника.

    Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).