Фото без опису   24 березня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день 128 років тому (1882р) німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене їм відкриття мікобактерії (збудника) туберкульозу. Через 110 років, у 1993 році, Всесвітньою організацією охорони здоров’я туберкульоз був оголошений глобальною небезпекою людства, а 24 березня Всесвітнім днем боротьби з цим страшним захворюванням. "Ми знаходимося на порозі глобальної кризи в сфері інфекційних захворювань. Жодна країна не може вважати себе застрахованою від них, не має права ігнорувати цю загрозу", було сказано з трибуни Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

       Відомо, що туберкульоз існує стільки, скільки живуть люди на нашій планеті. За даними ВООЗ, щорічно в світі захворювань на туберкульоз 7-10 млн. осіб, з них 4-4,5 млн. – із бактеріовиділенням. Щороку помирають від туберкульозу біля 3-х млн.. осіб, з них 97% у країнах, що розвиваються. Загальна кількість хворих на туберкульоз у світі досягає 50-60 млн.

     В Україні, як і в усьому світі, епідемія туберкульозу носить надзвичайний характер і була зареєстрована ще в 1995 році. В середньому захворюваність по країні становить майже 70 випадків на 100 тисяч населення, що в багато разів перевищує показники розвинених країн.

    За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в Україні захворюваність на туберкульоз з 2007року має тенденцію до зниження в середньому на 3,3% щорічно, в Житомирській області вказаний показник становить всього 1,0%.

       В минулому, 2018 році по рівню захворюваності на туберкульоз Житомирська область посіла сьоме місце після Одеської, Кіровоградської, Херсонської, Київської, Запорізької, Дніпропетровської областей. В нашому районі склалась складна ситуація щодо захворюваності на туберкульоз і за підсумками в 2018р. вона складає 86,8 на 100 тис. населення. Показник захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз в 2018р. по області дещо знизився і становить 17,9 на 100 тис. нас.. Значно вищий вказаний показник в нашому районі – 33,4, що свідчить про незадовільне лікування хворих на туберкульоз, насамперед на хіміорезистентний. Продовжується ріст показника захворюваності ко-інфекцію ВІЛ-інфекція/туберкульоз.

   В 2018р. в Житомирській області зареєстровано 120 випадків ко-інфекції ТБ/ВІЛ/СНІД, що становить 9,7 на 100 тис. населення. В Брусилівському районі цей показник становить – 26,7.

  Основною причиною високої захворюваності на туберкульоз є недостатня санітарна культура жителів району, недбале відношення певної категорії людей до стану свого здоров’я і зневажливе відношення до такого цінного методу діагностики, яким є профілактичне флюорографічне обстеження, низька якість організації та виконання протитуберкульозних заходів таких як профілактика, виявлення, діагностика та лікування туберкульозу.

 

Що ж таке туберкульоз?

    Це інфекційне захворювання, яке передається в основному повітряно-пиловим, або повітряно-крапельним шляхом. Джерелом інфекції є хвора людина на туберкульоз. Збудником захворювання є мікобактерії туберкульозу, які потрапляють в навколишнє середовище під час кашлю, чихання, розмови з хворим на бацилярну форму туберкульозу. Збудник дуже стійкий до умов зовнішнього середовища. За температури мінус 23?С їхня життєдіяльність зберігається до 7 років. У молоці та вершках, заморожених до температури мінус 8?С мікобактерії гинуть через 120 діб. У грунті свою хвороботворність зберігають від 300 до 600 діб ( в залежності від структури грунту). Туберкульоз уражає всі органи і системи людського організму.

  Джерело інфекції – хворий бактеріовиділювач. Такий хворий, якщо не лікується антимікобактеріальними препаратами, може інфікувати від 12 до 17 осіб протягом року.

    Туберкульоз – це класична соціальна хвороба і інтегрально відображає рівень економіки, матеріального забезпечення населення, його культури.

     Більшість інфікованих людей ніколи не хворіють на туберкульоз, тому що їх імунна система пригнічує, обмежує інфекцію і вони залишаються в організмі в «дрімаючому» стані. При ослабленні імунної системи з’являється можливість, коли інфекція, що дрімає може активізуватись і викликати захворювання, наприклад при тяжких хворобах, поганому харчуванні, зловживанні спиртним, курінні, при ВІЛ інфекції.

Зазвичай захворювання починається повільно, з втомлюваності, покашлюванні, але інколи досить швидко з високої температури та інших симптомів.

   Симптоми туберкульозу на початку майже непомітні , але внаслідок прогресування хвороби вони стають чітко вираженими. Захворювання супроводжує лихоманка, кашель, можливе кровохаркання, схуднення. Найбільш частим симптомом туберкульозу є кашель, невеликий або більш виражений з невеликою кількістю мокротиння. Якщо в людини кашель триває більш 3-х тижнів, або з’являються інші симптоми туберкульозу, негайно звертайтесь до лікаря.  Профілактика захворювання.

    Основний шлях – періодичні суцільні профілактичні обстеження всього населення, починаючи з 18-річного віку.

  Особливу увагу слід приділяти обов’язковому щорічному профілактичному обстеженню осіб підвищеного ризику на захворювання туберкульозом.

     До групи ризику розвитку туберкульозу належать певні категорії населення: безпритульні, мігранти, ув’язнені і особи, що звільнилися з місць позбавлення волі, безробітні, хворі на цукровий діабет, хронічну обструктивну хворобу легень, бронхіальну астму, які тривало лікуються кортикостероїдами, хворі на рак, лейкемії, ВІЛ-інфіковані, хворі на СНІД, виразкову хворобу шлунку і 12-ти палої кишки, особи, що зловживають алкоголем, наркотиками, психічні хворі, хворі , які вилікувалися від туберкульозу, а також люди пенсійного віку.

На даний час в нашій країні існує тільки один досить надійний, перевірений метод своєчасного виявлення туберкульозу легень у дорослих. Таким методом є променеве обстеження – звичайна контрольна флюорографія.

   Без сумніву, перевагою флюорографії над іншими методами є можливість документального виявлення в доклінічній (ранній) фазі не тільки туберкульозу, а також пухлин легень, плеври, грудної стінки і середостіння, багатьох запальних захворювань і дисемінованих процесів в легенях, аневризм аорти, захворювань серця, перикарду і діафрагми.

   Тому медичні працівники, звертаються до всього дорослого населення району з проханням, проявити максимальну активність при проведенні профілактичної флюорографії і обовязково та своєчасно зявлятись на обстеження.

    Також, слід пам’ятати, що захворюваність на туберкульоз, це соціальна проблема, а не суто медична і тому щоб подолати цю недугу необхідні формування дієвого національного механізму громадського контролю за туберкульозом, мобілізація громадськості на протидію цьому захворюванню та залучення до участі в заходах представників різних векторів громадського суспільства.

 

Лікар-інфекціоніст Лозко Л.В.