Фото без опису  Впродовж останніх років на території Брусилівського району відмічається тенденція до погіршення якості питної води, яка подається населенню.

 Хоча санітарно-технічний стан джерел централізованого водопостачання протягом 2017-18 років покращився, проте, як свідчать результати досліджень, відхилення все ж реєструються.

   На протязі 2018 року відсоток відхилень проб питної води з джерел  централізованого водопостачання за  показниками  епідемічної безпеки становив 5,7% проти 4,9% у 2017р (середньообласний -14,0%). Відхилення зареєстровані у воді водогонів с.Хомутець, с.Лазарівка, смт.Брусилів. За санітарно-хімічними показниками (підвищений вміст заліза, загальна жорсткість, забарвленість, каламутність) відсоток нестандартних проб в 2018 році збільшився у порівнянні з 2017 роком в 4 рази і становить 21,1% проти 5,2%  у 2017р. (середньообласний -33,0%). та зареєстрований у воді практично всіх водогонів окрім с.Пилипонка.

   Щодо систем децентралізованого водопостачання, то питома вага проб води криниць, що не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками, протягом останніх років знаходиться на сталому рівні і становила 13,7% проти 13,9% в 2017 році (середньообласний -27,0%). Відхилення зареєстровано  у воді криниць с.Озера, с.Н.Озеряни, с.Лазарівка,  с.Водотиї, с.Яструбенька, с.Ставище та смт.Брусилів. За санітарно-хімічними показниками питома вага нестандартних проб в 2018 році збільшилась з 3,2% у 2017 році до 18,5% у 2018 (середньообласний -36,0%).. Відхилення від ДСанПіну2.2.4-171-10 за рахунок перевищення вмісту нітратів виявлене у воді криниць с.Озера, с.Соловіївка, смт Брусилів, с.Скочище та с.Нові Озеряни.

   Основними причинами невідповідності якості питної води ймовірно стали: відсутність належного рівня обслуговування та підтримання санітарно-технічного стану як джерел централізованих систем водопостачання, так і колодязів з боку їх власників, органів місцевого самоврядування, місцевих громад (несвоєчасний поточний ремонт, очищення, знезараження), наявність джерел забруднення грунтових вод, не проведена паспортизація громадських джерел водопостачання, на вкрай низькому рівні проводиться відомчий лабораторний контроль якості води, у зв’язку із зношеністю водогінних мереж реєструються часті їх пориви, не проводиться після аварійних ситуацій знезараження водогінних мереж, водорозбірні колонки на мережах не герметичні, що призводить до вторинного забруднення питної води, неефективна робота станцій знезалізнення,  бактерицидного устаткування тощо.

    Завдяки проведеним профілактичним заходам на території Брусилівського району впродовж останніх років вдавалось уникнути групових захворювань, спалахів інфекційних хвороб, фактором передачі  яких є неякісна питна вода.

   Проте, необхідно пам’ятати, що існує безліч  захворювань, що передаються водним шляхом, це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, парати­ф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші.

  Фак­то­ра­ми пе­ре­да­чі збуд­ни­ків слу­жать на­сам­пе­ред заб­рудне­на во­да, ін­фі­ко­ва­ні хар­чо­ві про­дук­ти, бруд­ні ру­ки і пред­ме­ти по­бу­ту. Ме­ха­ніч­ни­ми пе­ре­нос­ни­ка­ми, що заб­рудню­ють хар­чо­ві про­дук­ти, є му­хи.

   Щоб запобігти захворюванню та вберегти своє здоров’я та здоров’я близьких, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових джерел;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більшого часу жити і розмножуватися у воді);
  • купатися тільки в спеціально відведених місцях.

 

 Брусилівське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області