13 лютого 2018 року відбулася підсумкова нарада працівників культури Брусилівської селищної ради. В роботі наради взяли участь Брусилівський селищний голова В.В. Габенець та голова Брусилівської районної ради Н.А. Рафальська. Зі звітом про роботу закладів культури громади за 2018 рік виступила начальник відділу культури, туризму та ЗМІ Л.М. Філоненко. Пропонуємо вашій увазі даний звіт. 

Звіт

відділу культури, туризму та діяльності засобів масової інформації Брусилівської селищної ради за 2018 рік

          

          У підпорядкуванні відділу культури, туризму та діяльності засобів масової інформації знаходяться Брусилівська дитяча музична школа, Брусилівська центральна бібліотека імені Г.М.Ткаченка, селищний Будинок культури,  11 сільських Будинків культури та 8 сільських клубів. Загальна кількість працівників підпорядкованих закладів – 65 чоловік.

    Протягом 2018 року клубними закладами Брусилівської селищної ради було проведено 2060 культурно-освітніх та розважальних заходів, у тому числі для дітей – 246, на яких було присутніх 44638 глядачів та учасників, у тому числі 5961 дітей. Відбулося 122 концерти аматорського мистецтва та 6 – професійних колективів, на яких були присутні 19090 глядачів, з яких 1496 – діти. Було організовано118 виставок декоративно-прикладного мистецтва, з них  56 для дітей, які відвідали 5363 чоловіки, з них 1680 дітей.

        Нині на території селищної ради діє сім колективів, які мають звання «народний», а саме: народний фольклорний ансамбль «Калина» та народний вокальний ансамбль «Чарівниця» Брусилівського селищного Будинку культури, народний фольклорний колектив «Дивоцвіт» Дивинського сільського Будинку культури, народний фольклорно-етнографічний колектив «Здвижаночка» та зразковий фольклорний колектив «Козачата» Покришівського сільського Будинку культури; аматорському вокальному ансамблю «Калинонька» Биківського сільського клубу та аматорському вокальному  ансамблю  «Долинянка» Долинівського сільського Будинку культури звання «народний» було присвоєно у 2018 році. Привітаймо наших колег! Найближчим часом ви отримаєте відповідні посвідчення.

         Протягом 2018 року відділом культури, туризму та ЗМІ проводилися заходи відповідно до  планів, затверджених на засіданнях виконкому селищної ради. Всі ці заходи в основному організовувалися і проводилися  Серед найбільших заходів варто виділити наступні:

 - Фестиваль різдвяних  колядок  за участю вокально-хорових колективів клубних установ та релігійних громад району «Коляда Івану Огієнку».

- Мітинг до Дня соборності України.

- Тематичний вечір, приурочений 29-й річниці виводу військ з Афганістану та вшануванню учасників бойових дій на територіях інших держав та фестиваль «Розстріляна молодість».

- Мітинг, присвячений Дню пам’яті «Небесної Сотні».

- Конкурс читців творів Лесі Українки і Тараса Шевченка.

- Літературно-музичний вечір з нагоди  дня народження Т.Шевченка "Тарас Шевченко- великий і могутній співець українського слова».

- Святкове засідання клубу "Берегиня".

- Мітинг з нагоди вшанування пам’яті І.Огієнка.

- Вечір гумору "Смійтеся на здоров’я".

- Урочистості з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення.

- Конкурс читців "Зірка полину"  і малюнків "Чорнобильська палітра".

- Мітинг до 32-их роковин Чорнобильської трагедії.

- Мітинг, з нагоди  Дня перемоги над німецько-фашистськими загарбниками. 

-  Фестиваль дитячої творчості "Якщо ти зірочка- засвітись". 

-  Концерт до Міжнародного дня захисту дітей.

- Тематичний вечір «Вам кланяємося, люди в білих халатах».

- Мітинг, присвячений Дню скорботи та вшануванню жертв війни в  Україні.

- Тематичний вечір «Встань, козацька славо».

- Концерт до 74-річниці визволення України від фашистських окупантів.

- Мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв голодомору в Україні.

- Святкове відкриття новорічної ялинки.

- Мітинг до 75-річчя визволення Брусилівщини від фашистських загарбників.

        Також були проведені урочистості, присвячені відзначенню  Дню Конституції України, Дню державного прапора України та відкриттю  Дошки пошани. На високому рівні пройшли заходи до 27-ї річниці Незалежності України та до Дня Брусилова, в яких взяли участь жителі і гості Брусилівщини. У рамках заходів до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні в Житомирі була представлена виставка робіт народних умільців Брусилівщини, книги Івана Огієнка і місцевих літераторів, фотоматеріали про підприємства громади. Було проведено  концерти, з нагоди професійних свят - Дня працівників охорони здоров’я, Дня працівників соціальної сфери, Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва «Одержимі любов’ю до краси», Дня працівників сільського господарства «З роду-племені ми хлібороби» та Дня працівників органів місцевого самоврядування.

        Народний аматорський ансамбль "Чарівниця" брав участь в заходах до Дня Чоповицької громади Малинського району, став диломантом обласного фестивалю "А льон цвіте", Всеукраїнського фестивалю родових помість і екопоселень, який проходив в Національному музеї архітектури і побуту в Пирогово, та отримав диплом за найкраще виконання пісні Ю.Штельмаха на Всеукраїнському фестивалі "Серпневий заспів - 2018".

       Традиційними є конкурси читців творів Лесі Українки і Тараса Шевченка, в яких беруть участь школярі Брусилівщини. Запроваджено конкурс юних читців, на якому учасники мають можливість представити поетичні і прозові твори на чорнобильську тематику. Приємно, що дипломантами  конкурсу читців "Зірка полину", який проходив в рамках 12-го Міжнародного фестивалю "Чорнобильські мотиви" в м.Дніпрі, стали гуртківці СБК Анастасія і Анна Шкіль. Відновлено конкурс читців гумору, в якому  взяли участь жителі Брусилівщини- люди різного віку.  Юні читці–декламатори СБК  також є постійними учасниками різноманітних святкових  концертних та урочистих заходів, що проходять у Брусилові.   Слід відзначити  майстерність та активну участь танцювального колективу "Весельчата" селищного Будинку культури  в заходах до державних та  календарних дат. На огляді-конкурсі «Шкільний зорепад» «Весельчата» здобули перше місце. Для забезпечення роботи колективу придбано сучасні українські костюми та  реквізит для естрадних танців.

          У 2018 році значно активізувало свою роботу літературно-мистецьке об’єднання «Жива вода», яке діє при селищному Будинку культури. Це об’єднання вибороло 3 місце на Житомирщині в обласному огляді-конкурсі любительських об?єднань, клубів за інтересами, який проходив у Хорошеві.  На засіданнях любительського об’єднання  "Жива вода" представляються нові творчі особистості- місцеві поети, вишивальниці, майстрині по виготовленню прикрас з бісеру і подарункових ляльок, представляються нові проекти і програми по збереженню традиційного народного мистецтва, тощо. Виставки  робіт, представлені на засіданнях,  розповсюджують творчий і практичний досвід майстрів. Інформації про всі проведені заходи публікуються на сайті  громади та в газеті "Відродження".             

      Аматорські колективи СБК "Чарівниця" і "Калина", які  сприяють розвитку культури і мистецтва в громаді, збереженню і примноженню духовної спадщини, народних традицій, звичаїв та обрядів, самодіяльної художньої творчості, втретє підтвердили звання "народний".  Також присвоєно звання "майстер народної творчості" Аркадію Поліщуку, бібліотекару Брусилівської гімназії, роботи якого неодноразово представлялися на різних заходах. Слід зазначити, що за роботи в техніці випалювання на виставці декоративно-прикладного і ужиткового мистецтва, яка проходила в рамках  12-го Міжнародного фестивалю «Чорнобильські мотиви», А.Поліщук нагороджений дипломом  від організаторів фестивалю Такими ж дипломами нагороджено  Т.Лаворчук за прекрасні вишивки бісером та Г.Куриленко за неповторні вироби з кукурудзяного листя. 

        Методистом з охорони пам’яток історії та культури України в Брусилівській ОТГ  Івасенко Т.В. проведено інвентаризацію та обстеження пам’яток історії, культури та монументального мистецтва України на території Брусилівської селищної ради,  складено облікову документацію, проведено фото-фіксацію пам’яток.          

        Методисти селищного Будинку культури розробляють примірні  сценарії різноманітних заходів  для селища та сіл Брусилівської громади, беруть безпосередню участь в їх організації і проведенні, також методистами СБК  зібрані експонати для краєзнавчої світлиці.   

     У 2018 році в селищному Будинку культури проведено ремонт глядацького залу: замінено  і пофарбовано підлогу, пофарбовано стіни та стелю, реконструйовано східці на сцену. Замовлено та придбано інформаційні стенди для фойє СБК.

         Відповідно до рішення виконкому від 04.04.2018 року №404  було затверджено положення та у травні 2018 року було проведено перший фестиваль –конкурс «Якщо ти зірочка, засвітись!»,  у якому взяли участь 50 дітей віком від 5 до 12 років з усіх населених пунктів громади. Кращі художні номери конкурсу було використано у гала-концерті переможців, присвяченому Міжнародному дню захисту дітей. Такий конкурс планується проводити раз на два роки, чергуючи його із фестивалем родинної  творчості.   Я хочу подякувати селищному Будинку культури за організацію головних заходів у громаді, професійність. І побажати пошуків нових форм роботи. Детальніше розповість про свою роботу директор СБК К.В.Федишина у своїй співдоповіді.

          Відповідно до рішення виконкому від 04.04. 2018 року №403 на території Брусилівської селищної ради при клубних закладах та бібліотеках-філіалах Брусилівської центральної бібліотеки імені Г.М.Ткаченка було створено краєзнавчі світлиці. Найкраще ця робота проведена у Хомутці, Скочищі, Долинівці, Бикові, Озерах та Лазарівці, Дивині, Морозівці, де вже  працюють краєзнавчі світлиці. У решті сіл поки що зібрані експонати  вміщаються на столах чи стендах, тобто робота потребує покращання. Фактично, це лише початок справи. Надалі особлива увага звертатиметься на зібрання нематеріальної культурної спадщини та проведення майстер-класів у цих світлицях. Спасибі всім, хто створив і продовжує наповнювати експонатами сільські міні-музеї.

      У 2018 році демонстрували свою творчість за межами району аматори сцени сільських клубних закладів. Вокальний ансамбль «Долинянка» Долинівського сільського Будинку культури взяв участь у ХІІ Всеукраїнському фестивалі української пісні  ім.Ю.Штельмаха «Серпневий заспів 2018» у місті Чорноморськ Одеської області. Зразковий фольклорно-етнографічний колектив «Козачата» Покришівського сільського Будинку культури взяв участь у VIII обласному фестивалі родинних, дитячих фольклорних колективів та окремих виконавців «Бабусина пісня» у Чуднові. Вокальний ансамбль «Калинонька» Биківського сільського клубу брав участь у Міжнародному святі літератури і мистецтв «Лесині джерела»  у Новоград-Волинському. Ми пишаємося колективами, які достойно представляють громаду за межами району і області.

      У Брусилівській дитячій музичній  школі навчається 75 учнів. Заклад відвідують не тільки діти селища, а із інших сіл громади: Морозівки, Хомутця, Водотиїв,  Привороття, Нових Озерян, Осівець, Соловіївки, Долинівки, Лазарівки, Покришева та Яструбні.

 Учениця 4-го класу Брусилівської дитячої музичної школи Анастасія Оратівська стала переможцем VIII обласного конкурсу бандуристів імені Івана Кривенчука, який проходив у Малині.

     У музичній школі проводиться  певна робота по профорієнтації учнів. Викладачі готують до вступу в музичне училище, коледж культури та мистецтв. На даний час в Житомирському музичному училищі ім.В.С.Косенка на вокальному, духовому відділах  навчаються випускники нашої школи. Хочу відзначити творчі підходи до роботи в музичній, адже діти не лише навчаються грі на музінструментах, а й опановують музичну грамотність в цікавій ігровій формі, до того ж пробують свої сили в акторському мистецтві в ляльковому театрі. Директор музшколи у своїй співдоповіді більше розповість про діяльність закладу

      Брусилівська  центральна бібліотека ім. Г. М. Ткаченка включає в себе бібліотеку для дорослих, бібліотеку для дітей та 20 бібліотек-філіалів у селах. Бібліотека, в рамках розширення інформаційного простору веде сторінки та блоги в інтернет-ресурсах. Протягом 2018 року бібліотечний фонд Брусилівської центральної бібліотеки ім. Г.М. Ткаченка поповнився 739 виданнями на загальну суму 66 тисяч 164 гривні. Передплачено на поточний рік 96 примірників видань на суму  22 тисячі 306 гривень.

     Постійна читачка Брусилівської центральної бібліотеки ім. Г.М. Ткаченка учениця Брусилівської гімназії ім. Г.О.Готовчиця Анастасія Шкіль виборола 3 місце і звання «Читаючий супер тінейджер-2018»  в обласному турі Всеукраїнського конкурсу читання «Книгоманія-2018».

    Хочу подякувати працівникам бібліотеки, які не лиш чудово рекламують бібліотеку на сторінках фейсбуку, але й відвідують колективи і пропагують нові видання, які йдуть до навчальних закладів і проводять там заходи, залучаючи дітей до книги. Директор бібліотеки також сьогодні детальніше розповість про роботу закладу.

          Протягом 2018 року, дякуючи керівництву селищної ради, підтримці депутатського корпусу нам вдалося покращити матеріально-технічну базу закладів культури, зокрема, було придбано озвучувальне обладнання в Биківський сільський клуб, Водотиївський та Покришівський сільські Будинки культури, придбано костюми для колективу «Калинонька» з Бикова, було придбано матеріали для ремонту Долинівського, Дивинського  та Хомутецького сільских Будинків культури. Низький уклін директору Долинівського СБК Л.І.Басалкевич, яка зуміла організувати разом з в.о. старости Герасимчук Н.В. ремонт і власними силами здійснити ремонт закладу.

       У Дивинський та Морозівський сільські Будинки культури було введено посади акомпаніаторів, що покращило роботу вокальних аматорських колективів цих клубних закладів.

Дорогі мої колеги, мій звіт це ваша робота, ваше небайдуже ставлення до людей, з якими працюєте, ваш ентузіазм, прагнення зберегти в селі народні традиції, дзвінку українську пісню, народні ремесла. Одним словом –український дух. За все це я вам щиро дякую.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

                                                                 М.П. Ковальчук, спеціаліст відділу культури, туризму та ЗМІ