Фото без опису  Кір — це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання, яке проявляється гарячкою, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та на слизових оболонках щік.

   В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції. Це підтверджує ситуація в Україні: за даними МОЗ України з 28 грудня 2018 до 1 лютого 2019 на кір в Україні захворіло 15095 осіб - 6364 дорослих та 8731 дитина. Головна причина спалаху хвороби - низьке охоплення щепленнями серед населення.
Ситуація безпрецендентна, такого спалаху в Україні ще не було.

Не виключенням є також і Брусилівький район: в 2018 році періодично реєструвалися поодинокі випадки захворювання на кір і , навіть був один спалах. З початку 2019 року в районі вже зареєстровано 5 випадків кору.


На жаль, населення не знає що робити якщо трапився контакт з хворим і кому потрібно вакцинуватися.

Отже:

1. Основні симптоми кору: лихоманка та генералізований плямисто-папульозний висип, перші елементи котрого з'являються за вухами, на обличчі, потім на тулубі та на 3-й день на кінцівках, у поєднанні з кашлем, болем в горлі, ринітом чи коньюктивітом.


2. Кір не передається через третіх осіб. Тобто, заразитися можна тільки від хворого особисто. Інкубаційний період в середньому 9-12 днів,але може продовжуватись до 21 дня.

3. Після контакту із хворим на кір рекомендована екстрена активна (вакцинація) або пасивна (введення імуноглобуліну) імунопрофілактика - тим, хто не має антитіл до кору. Тобто:

4. Введення ВАКЦИНИ потрібно зробити протягом перших 72 годин після контакту тим, хто нещеплений, не хворів на кір, має тільки одне щеплення (діти від 6-9 місяців і старше, дорослі) за відсутності протипоказань.

5. Введення ІМУНОГЛОБУЛІНУ протягом перших 6 днів після контакту показано особам, які не щеплені і мають протипоказання до екстренної вакцинації, особливо тим, хто має високий ризик ускладнень (діти з імунодефіцитом, особи, які отримують хіміо- або радіо-терапію, тощо). Введення нормального людського імуноглобуліну особливо ефективне протягом перших 3 днів від моменту контакту. ВАЖЛИВО: і вакцинація, і імуноглобулін можуть бути введені і пізніше, якщо цього не було зроблено вчасно.

6. Вакцинація осіб, які перехворіли кором, неефективна, але безпечна. Тому, якщо є сумніви щодо перенесеного захворювання, доцільно проводити щеплення.

7. Вакцина КПК не викликає пригнічення чи перевантаження імунітету, не може "заразити" організм вірусами, не може привести до смерті, аутизму, ДЦП тощо. Дані про побічні реакції вакцини та їх відсоток можна прочитати в інструкції до будь якої вакцини.

8. Дві дози вакцини в дитинстві захищають від кору, краснухи і паротиту на 99% протягом всього життя.

З цього виходить, що вчасно зроблена вакцинація від кору гарантує безпеку і ефективність.

І головне ПАМ'ЯТАЙТЕ! При появі будь-яких ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря! В жодному разі не вдаватися до самолікування!

 

Інфекціоніст Лозко Л.В.