Попередження ГКІ багато в чому залежить від санітарної культури та дотримання елементарних правил. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, проводів в армію тощо. http://player.myshared.ru/20/1247904/slides/slide_3.jpg

  Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

 Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

 

                               

 

                       Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не залучати до приготування страв випадкових осіб перед масовим святкуванням, краще звернутись до кухарів з відповідною освітою, стажем роботи та медичним обстеженням. Осіб з проявами гострих кишкових інфекцій та тих, що перехворіли на згадані інфекції упродовж останніх 3-х тижнів, не допускати до приготування страв та обслуговування гостей;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Начальник Брусилівського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській област