Фото без опису  У разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір – так зазначено у ст. 235 Кодексу законів про працю України. Справи про поновлення на роботі розглядають районні, міські чи міськрайонні суди. За рішенням суду роботодавець повинен поновити працівника на роботі, навіть якщо в подальшому збирається оскаржувати це рішення в апеляційній інстанції.

    Одночасно з рішенням про поновлення на роботі суд приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи. Період, за який здійснюватимуться виплати, не має перевищувати один рік. Водночас, якщо заява про поновлення на роботі розглядається понад рік не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

    У разі звільнення через порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», за умови, що суд виявив підстави для поновлення на роботі такого працівника, а той, у свою чергу, відмовляється від поновлення, судовий орган приймає рішення про виплату йому компенсації у розмірі шестимісячного середнього заробітку.

    При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Оплата вимушеного прогулу передбачена і при затримці виконання рішення про поновлення на роботі працівника. Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується невідкладно (ст. 65 Закону України «Про виконавче провадження»). Виконаним воно вважатиметься з дня видання наказу або розпорядження про поновлення працівника на роботі та внесення відповідного запису до його трудової книжки.

Консультація підготовлена фахівцями відділу «Брусилівське бюро правової допомоги» Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

30095