Фото без опису   22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави. Свято заснували у зв'язку із відзначенням 22 вересня 2001 року 60-ї річниці існування підпільно-партизанського руху в Україні. Президентським указом від 30 жовтня 2001 року День партизанської слави України призначили офіційним державним святом.

   День партизанської слави України покликане висловити всенародну повагу до всіх захисників Батьківщини, які в роки Великої Вітчизняної війни боролися за свободу і мир в глибокому тилу. Партизани нерідко працювали в оточенні ворожих військ, при цьому не шкодуючи власного життя і не знаючи страху.

   На Брусилівщині підпільно-партизанський рух розпочався майже з перших років війни. Однак організованого характеру він набув, коли у Брусилові  була створена партійно – патріотична підпільна організація, яку очолив колишній учасник громадянської війни Петро Семенович Макаренко.

   Жахлива подія сталася в липні 1943 року, коли на квартиру керівника підпільної організації Петра Семеновича Макаренка зненацька налетіли гестапівці і поліцаї, відбулася звіряча і небачена до цього розправа. Гітлерівці серед двору вбили брата Петра Семеновича – Адама Макаренка, його 18 річного сина Степана. Дружина Адама Семеновича – Хима Макарівна, на очах якої було вбито чоловіка і сина, вступила в єдиноборство з лютим і ненависним ворогом. Вона проклинала фашизм, сміливо віщувала близьку розплату за всі злочини, які чинили фашистські кати. Оскаженілі гітлерівці нацькували на беззахисну жінку собак, а потім розстріляли.

Саме на цьому місці, біля партизанської могили цілої сім’ї  сьогодні, 21 вересня, в Брусилові буде проведено мітинг.