Яким би не було наше сьогодні,  МИР – наше завтра…

Гюго

 

        За ініціативою Генеральної Асамблеї ООН цей день відзначають в усьому світі як день всесвітньої відмови від насильства й вогню.

        Відповідно до резолюції від 30 листопада 1981 року святкування Міжнародного дня миру  відбувалося кожного третього вівторка,  у день відкриття чергової сесії ООН. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою Міжнародний День Миру відзначають щороку 21 вересня.

     Цього дня ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Відмова від насильства і воєн –  необхідна умова для подальшого розвитку людства. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.

       У рамках святкування Міжнародного Дня Миру проходять заходи, мета яких -  привернення уваги до проблеми миру і ефективних способів його досягнення. Невідємною процедурою початку святкових заходів служить символічний передзвін Дзвону миру.

 

 

     Цей дзвін був відлитий із монет, які зібрали діти з 60 країн світу. На дзвоні відомий багатьом напис: «Хай живе мир у всьому світі». Його подарувала ООН в 1954 році Японія. Тоді ж дзвін помістили в мальовниче місце в саду західного дворика,  розташованого поряд із Секретаріатом ООН. Церемонія триває приблизно 15 хвилин.  Хвилиною мовчання вшановують память тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який дзвонить у Дзвін миру.

      Варто зазначити, що голос дзвону лунає усього двічі на рік. Перший раз його можна почути навесні, у день весняного рівнодення, вдруге   з нагоди святкування Міжнародного Дня Миру.

     Привернути увагу до проблеми миру на землі – ось основна мета цього свята. В усіх куточках світу, навіть у далекій Африці, проводять заходи, спрямовані на привернення уваги до того, як багато в нашому світі агресії і зла, безглуздих смертей і ненависті. Нехай дитячі малюнки з яскравим усміхненим сонечком або дитячі хорові пісні про дружбу комусь і здадуться невинними іграми, але вони мають глибокий зміст і виражають заклик до тих, хто ще не відмовився від зброї, все ж таки це зробити.

    Як же багато в світі  цікавих речей, невідомих фактів і нерозкритих потенціалів самої людини! Для чого військові конфлікти, коли є хвороби, які вбивають без зброї й насильства? Саме проти цього слід боротися, а не прагнути продемонструвати свою вогневу міць і перевагу в силі. Війна і агресія –  не спосіб вирішення проблем, вони  ускладнюють життя, завдаючи багато горя і нещасть.

      Для тих, хто  живе в благополуччі, ці слова нічого не значать. Їм важко оцінити  величезну роль Міжнародного Дня Миру для тих, хто чув, як під вікнами будинку вибухають снаряди. І щоб цього більше не сталося, вони готові зробити багато що.

     День миру в Україні встановлено Указом Президента в 2001 році і відзначається щорічно 21 вересня – в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Фото без опису 

 

Вірші про мир

Мир на землі — це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.
 
Мир на землі — це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі — це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях. 

Мир на землі — це дім і мама, й тато,
Й любові стільки — просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті — хліба коровай. 
Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар — щастя і любов.

 

Над світом мир, як арка золота,
З кінця в кінець поблискує дугою!
Розправившися з силою лихою,
Співай пісні, веселі сій жита!
На цілий світ народнії уста
Промовили: кінець тяжкому бою!

І ми йдемо зеленою тропою
Туди, де сяє всіх віків мета.
О, праці й поту ми не боїмося!
Хай час і труд побілять нам волосся,
Ми юності нікому не здамо!
Над світом мир – і лиш добро!

 

Нам не треба війни, не треба —
Ми за спокій і мир на Землі,
Щоб не коршаки в чистому небі,
А космічні пливли кораблі,
Щоб щасливо зростали діти
І не бачили жаху війни,
Щоб зловісний воєнний вітер
Був розвіяний вітром весни.

Вітром правди і сили людської—
Силу ту не здолати в віках —
Нас даремно лякають війною,
Міць народу — в народних руках!
Нам не треба війни, не треба —
Ми за спокій і мир на Землі.
Щоб не коршаки в чистому небі.
А космічні пливли кораблі.

 

Трансляція відеороликів про МИР

https://www.youtube.com/watch?v=ICIahFIE-qw (відеоролик присвячений героям АТО і МИРУ)

https://www.youtube.com/watch?v=uKLfch3vWH8

https://www.youtube.com/watch?v=WuJU1issyj0