За участю заступника селищного голови Шкуратівського Віктора Вікторовича відбувся днями семінар для фахівців із соціальної роботи відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Комунальної установи «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради. 12 із них введені до штату установи  у червні-липні цього року. Дев’ять з них здобувають вищу освіту за спеціальністю «Соціальна робота» у ВНЗ Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна». Навчання оплачує Брусилівська селищна рада.  Праця  фахівця із соціальної роботи спрямована на користь громади, щоб її жителі  вчасно, надійно та в межах державних стандартів отримали всі необхідні соціальні послуги  у своєму населеному пункті. При допомозі фахівців соціальної служби населення відчує неабияку підтримку при вирішенні своїх питань, проблем. Всі фахівці із соціальної роботи рішенням виконкому Брусилівської селищної ради від 5 липня 2018 року затверджені уповноваженими особами з оформлення документів для призначення  державних соціальних   допомог та  інших  видів допомог,  прийняттю  заяв від громадян із необхідними документами та їх передачі до відділу державних соціальних допомог управління праці та соціального захисту населення Брусилівської районної державної адміністрації,  Брусилівської селищної ради, а також представництва інтересів жителів Брусилівської селищної ради в організаціях, установах, підприємствах різної форми власності.

          Головними завданнями  фахівця із соціальної роботи є:

          1.Виявлення осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребують соціальної підтримки та надання соціальних послуг, а саме:

-особам/сімям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги;

-особам/сім’ям, які потребують соціальної /або психологічної підтримки;

-учасникам антитерористичної операції, сім’ям учасників антитерористичної операції, організація надання їм допомоги з урахуванням визначених потреб;   

-особам з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

-випускникам інтернатних закладів з метою підготовки до самостійного життя;

-сім’ям, діти яких перебувають в інтернатних закладах за заявою батьків;

-особам, що постраждали від торгівлі людьми, насилля, жорстокого поводження, гендерної нерівності;

-особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю;

-внутрішньо переміщеним особам/сім’ям;

-особамдітям, звільненим з місць позбавлення волі та особамдітям,  засудженим до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

          2.Соціальне супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

         3.Соціальний патронаж опікунських сімей.

         4.Соціальний супровід осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

         5.Відвідування сімей з метою перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини та сімей одиноких матерів.

         6.Визначення потреб особи/сім’ї у соціальних послугах та ведення банку даних осіб/сімей.

         7.Участь у реалізації державної соціальної політики шляхом здійснення соціальної роботи з вразливими категоріями осіб, дітей, сімей з дітьми та надання їм якісних соціальних послуг згідно державних стандартів.

         8.Сприяння формуванню в громаді сімейних цінностей та засад відповідального батьківства.

         9.Розроблення під керівництвом начальника відділу  індивідуальних планів для роботи з випадком та визначення форм і методів допомоги.

          10.Співпраця з представниками соціальної сфери громади (працівниками служби у справах дітей, закладів освіти, охорони здоров'я, поліції,  культури ) в наданні соціальних послуг  особам, дітям та сім’ям з дітьми у відповідності до їх потреб.   

         11.Впровадження нових соціальних технологій, спрямованих на виявлення отримувачів соціальних послуг на ранніх стадіях життєвих проблем.

          Керівництво селищної ради та Комунальної установи «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради впевнені, що при допомозі фахівців із соціальної роботи буде значно розширено перелік соціальних послуг для всіх осіб, які їх потребують, за місцем проживання особи, сім’ї, що буде зроблено все можливе і неможливе, щоб діти не вилучались із сім’ї, не потрапляли до інтернатних установ, не ставали сиротами при «живих батьках», щоб молодь долучалась до справ громади, була корисною її жителям. В наш час немає жодних перешкод, щоб втілювати у життя нові підходи до надання якісних соціальних послуг.

 

 

 

 

В.М., Невмержицька , начальник відділу соціальних служб

для сім’ї, дітей та молоді КУ «Центр соціальних послуг»

Брусилівської селишної ради