У Хомутці та Морозівці відбулися воркшопи з кулінарних традицій старостинських округів
На цьому тижні у нас пройшли відразу два кулінарні воркшопи у селах Хомутець та Морозівка, які об’єднали мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб навколо давніх рецептів і смаків дитинства. Модераторкою заходів стала знана майстриня домашньої кухні Чернявська Ніна, страви якої не залишають байдужим жодного гурмана.
Обидва воркшопи перетворилися на справжні “живі архіви” смаків і традицій, де кожен мав змогу відновити у пам’яті кулінарну спадщину своєї родини.
Такі зустрічі не лише популяризують поліську кухню, а й сприяють соціальній згуртованості громади — адже за спільним столом зникають будь-які бар’єри.
У Хомутці ми почули багато чудових рецептів та історій від вареників із халвою до пшоняної каші із м’ясом. Захід відбувся у місцевому будинку культури, директоркою якого являється пані Світлана Щербина, яка є внутрішньо переміщеною особою із Донецька та часто із дітьми проводити заходи по валянню з вовни. Також приємною несподіванкою стало і те, що даний захід відвідала пані Юлія Ференцева ВПО із Київщини, яка зустіла нас із книгами пов’язаними із кулінарією: “Національна культурна спадщина України. Київська спадщина”, “Нова кухня. Вітамінна”, “Звичаї Українців у народному календарі” головною редакторкою, яких вона являється. Також поділилася і із смачними стравами, які готувалися в її родині. Приємно було спостерігати, як всі разом учасники воркшопу доповнювали один одного та говорили, а як у них було.
У Морозівці кулінарна зустріч також відбулася з великим натхненням та чудовою атмосферою, додатково була проведена екскурсія місцевою світлицею для жителів, які її ще не відвідували. Ніна Чернявська перед початком вибору страв ознайомила учасників про страви, які вже обрали у попередніх старостинських округах. Особливий інтерес викликала розповідь пана Олександра, який є внутрішньо переміщеною особою з Часового Яру. Він розповів нам, як колись готували його батьки і що вини їли все, що було приготовлено і що зараз страви не ті, що були колись, не було чіпсів і інших товарів, які зараз споживає молодь та діти. Також пан Олександир поділися, що в нього було дві теплиці та тим, що він вирощував квіти. Варто також згадати, що місцеві жителі дуже тепло відгукувались і про ще одного ВПО пана Леоніда страву, якого ви зможете скуштувати на фестивалі. Також приємно було бачити і те що до даних заходів доєдналися і старости відповідних округів і разом із учасниками активно брали участь у активностях.
Страви, які обрали представники Хомутецького та Морозівського старостинських округів, зовсім скоро можна буде скуштувати на фестивалі «МайстерШеф по-Лазарівськи», що відбудеться наприкінці листопада.
Якщо ви теж маєте старовинний рецепт, яким хочете поділитися, заповніть форму за посиланням — і, можливо, саме ваша страва увійде до збірника «Смак Брусилівської громади»: https://forms.gle/B6WVjR3wR79r2RoA6
Дані заходи проведено в рамках проєкту «МайстерШеф по - Лазарівськи» та став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Захід є виключною відповідальністю ініціативної групи Шклярук Ірини Анатоліївни Брусилівської громади Житомирської області та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.








