Фото без опису

Надійний захист від кашлюку, дифтерії та правця: усе про вакцини

Кашлюк, дифтерія та правець — небезпечні інфекційні хвороби. Захист від них потрібен усім — як дітям, так і дорослим. Щоби вберегти себе, потрібно вакцинуватися. Щеплення починають робити ще з двох місяців життя.

Проти дифтерії та правця є декілька вакцин. Їх застосовують залежно від віку та кількості необхідних доз:

– АКДП;

– АаКДП;

– АДП;

– АДП-м.

АКДП та АаКДП захищають не тільки від дифтерії та правця, але й кашлюку.

Вам вивчати ці абревіатури не потрібно, адже лікарі завжди знають, яку вакцину обрати для вас чи ваших дітей. Проте якщо є бажання дізнатися більше про кожну з цих вакцин, читайте цей короткий огляд.

Відмінності між вакцинами АКДП, АаКДП, АДП та АДП-м

АКДП (Анатоксин дифтерійний, кашлюковий і правцевий) — перша вакцина, яку отримує дитина. АКДП забезпечує захист від трьох хвороб одночасно. Є два підвиди цієї вакцини: АКДП з цільноклітинним кашлюковим компонентом та з ацелюлярним. Щеплення ними роблять у 2, 4, 6 і 18 місяців немовлятам за Національним календарем щеплень (https://tinyurl.com/bdd9jtm2).

Детальніше про різницю між АКДП та АаКДП:

АКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) містить цільноклітинний кашлюковий компонент, що складається з убитих (інактивованих) цілих клітин бактерії Bordetella pertussis. АаКДП (адсорбована ацелюлярна кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) містить ацелюлярний кашлюковий компонент, який складається не з цілих клітин, а з окремих очищених антигенів бактерії Bordetella pertussis.

Подальша вакцинація здійснюється без кашлюкового компоненту вакцинами АДП і АДП-м.

АДП (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина) містить лише анатоксини дифтерії та правця. У ній не використовується кашлюковий компонент. Щеплення АДП роблять дітям у 6 років.

АДП-м (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина з малим вмістом антигену) використовують для ревакцинації підлітків і дорослих. За необхідності її використовують і для підтримки імунітету проти дифтерії та правця. Знижений вміст антигену допомагає уникнути надмірної імунної відповіді. Щеплення АДП-м роблять у 16 років, а надалі — кожні 10 років протягом усього життя.

Важливість вакцинації

Вакцинація формує колективний імунітет, який запобігає поширенню інфекцій. Для цього потрібно, щоб 95% населення були вакциновані. Проте в Україні рівень охоплення щепленнями серед дітей до року — лише 83,4%, а у віці 18 місяців — 82,7%, що не є достатнім для захисту від епідемій та спалахів. За 6 місяців 2024 року було зафіксовано в 30 разів більше випадків кашлюку, ніж за такий же період у 2023 році.

Якщо пропустили планові щеплення

Кашлюк в анамнезі дитини не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби. Щеплення проти кашлюку можна робити дітям до 6 років 11 місяців 29 днів.

Щодо дорослих, то якщо ви в дитинстві не вакцинувалися або дані про вакцинацію неможливо підтвердити, для повноцінного захисту вам потрібно отримати мінімум три дози вакцини проти правця і дифтерії (АДП-м). Сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

Небезпека кашлюку, дифтерії та правця

Дифтерія може призвести до утворення плівок у горлі, що ускладнюють дихання, а також вражає серце, нирки, наднирники та нервову систему. Правець без належного лікування має смертність до 100%, а з лікуванням — від 10% до 70%. Кашлюк особливо небезпечний для немовлят не лише тим, що викликає спазматичний кашель, а й може спричиняти зупинку дихання.

Час вакцинуватися

З 1 серпня в Україні триває додаткова імунізація проти кашлюку, дифтерії та правця. Вакцинація за Національним календарем щеплень є безоплатною. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Читайте більше:

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку https://tinyurl.com/593rw9rv

Як дізнатися свій вакцинальний статус https://tinyurl.com/28254txc

Більше інформації про небезпеки від кашлюку (https://tinyurl.com/59fr8rfz), дифтерії (https://tinyurl.com/b3htkevv) та правця (https://tinyurl.com/msz298j3).

#ЧАС #ВАКЦИНАЦІЇ #ЦГЗ #АКДП #АаКДП #АДП #АДП