Фото без опису

    Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків.

Людина на АЧС не хворіє!

Для АЧС характерні наступні ознаки:

– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

– підвищення температури тіла тварини до 40,5-42º С;

– зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;

– ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

– червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

– в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

– у гною та ґрунті – до 3 місяців;

– у трупах свиней – до 10 тижнів;

– у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

– в солонині – до 1 року;

– заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.

УВАГА!

Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:

  • придбання тварин тільки із ветеринарними документами;
  • дотримуватися правил перевезення тварин;
  • всіх придбаних тварин розміщати окремо від загального поголів’я та обов’язково ставити на 30 денний карантин;
  • не відвідувати карантинні зони щодо АЧС та не приймати передачі з них;
  • не допускати сторонніх осіб до тваринницьких приміщень, особливо перекупників тварин;
  • не допускати до тваринницьких приміщень диких, бродячих та безпритульних тварин;
  • не допускати вільного вигулу свиней;
  • проводити регулярне прибирання тваринницьких приміщень;
  • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
  • проводити дезінфекцію приміщень;
  • облаштувати дезінфікуючий килимок на вході в приміщення, де утримуються свині;
  • не згодовувати відходи «зі столу»;
  • своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
  • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • не купувати м’ясо та продукти свинарства на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців державних лікарень ветеринарної медицини;
  • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукцію тваринного походження;

 

УВАГА!

Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих            свиногосподарств:

  • облаштований та працюючий дезбар’р (дезкилимок) на в’їзді (вході) до господарства та виїзді (виході) з господарства;
  • заборона відвідування господарства сторонніми особами та транспорту;
  • реєстрація всіх відвідувачів в журналі;
  • розподіл господарства на адміністративно-господарську та виробничу зони з обов’язковим розмежуванням огорожею та діючим санпропускником;
  • відсутність на території господарства плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими птахами;
  • ввіз свиней тільки з благополучних стосовно АЧС господарств та з обов’язковими ветеринарними документами;
  • відвантаження тварин (продаж) в попередньо дезінфіковані спеціалізовані транспортні засоби тільки клінічно здорових свиней в присутності ветеринарного спеціаліста державної ветеринарної лікарні;
  • не завозити корми з місцевості, де зареєстровано випадки захворювання на АЧС;
  • своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
  • утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней на літніх майданчиках;
  • проводити дезінсекцію та дератизацію тваринницьких приміщень;
  • співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в особистих домогосподарствах;
  • проводити централізоване прання всього спецодягу;
  • проводити щеплення поголів’я проти класичної чуми свиней.

У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти  спеціалістів Брусилівського відділу Житомирської обласної державної  лікарні ветеринарної медицини.

Житомирське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирський області