Як захистити господарство від африканської чуми свиней
Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків.
Людина на АЧС не хворіє!
Для АЧС характерні наступні ознаки:
– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
– підвищення температури тіла тварини до 40,5-42º С;
– зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;
– ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
– червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
– в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
– у гною та ґрунті – до 3 місяців;
– у трупах свиней – до 10 тижнів;
– у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
– в солонині – до 1 року;
– заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.
Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.
УВАГА!
Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:
- придбання тварин тільки із ветеринарними документами;
- дотримуватися правил перевезення тварин;
- всіх придбаних тварин розміщати окремо від загального поголів’я та обов’язково ставити на 30 денний карантин;
- не відвідувати карантинні зони щодо АЧС та не приймати передачі з них;
- не допускати сторонніх осіб до тваринницьких приміщень, особливо перекупників тварин;
- не допускати до тваринницьких приміщень диких, бродячих та безпритульних тварин;
- не допускати вільного вигулу свиней;
- проводити регулярне прибирання тваринницьких приміщень;
- періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
- проводити дезінфекцію приміщень;
- облаштувати дезінфікуючий килимок на вході в приміщення, де утримуються свині;
- не згодовувати відходи «зі столу»;
- своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
- не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
- не купувати м’ясо та продукти свинарства на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців державних лікарень ветеринарної медицини;
- утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукцію тваринного походження;
УВАГА!
Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих свиногосподарств:
- облаштований та працюючий дезбар’р (дезкилимок) на в’їзді (вході) до господарства та виїзді (виході) з господарства;
- заборона відвідування господарства сторонніми особами та транспорту;
- реєстрація всіх відвідувачів в журналі;
- розподіл господарства на адміністративно-господарську та виробничу зони з обов’язковим розмежуванням огорожею та діючим санпропускником;
- відсутність на території господарства плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими птахами;
- ввіз свиней тільки з благополучних стосовно АЧС господарств та з обов’язковими ветеринарними документами;
- відвантаження тварин (продаж) в попередньо дезінфіковані спеціалізовані транспортні засоби тільки клінічно здорових свиней в присутності ветеринарного спеціаліста державної ветеринарної лікарні;
- не завозити корми з місцевості, де зареєстровано випадки захворювання на АЧС;
- своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
- утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней на літніх майданчиках;
- проводити дезінсекцію та дератизацію тваринницьких приміщень;
- співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в особистих домогосподарствах;
- проводити централізоване прання всього спецодягу;
- проводити щеплення поголів’я проти класичної чуми свиней.
У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів Брусилівського відділу Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.
Житомирське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирський області