Фото без опису

 Бактеріальні інфекції (сальмонельоз, стафілококова інфекція, холера, дизентерія та ще багато інших) та вірусні інфекції, викликані різними видами ентеровірусів (у тому числі і так званий кишковий грип) вражають органи травної системи  та викликають кишково-шлункові розлади.
 Потрапляючи в травний тракт, віруси і бактерії провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок — зневоднення організму. 

Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яка може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формі.
Захворювання вражає дітей, дорослих і людей похилого віку. Найбільш небезпечна кишкова інфекція для пацієнтів у віці до 2 років і людей з хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту.

Кишкові розлади часто виникають саме влітку.


Найбільш поширені причини:
-порушення температурного режиму;
-зберігання, споживання немитих овочів та фруктів;
-недостатня термічна обробка м’ясних страв.


Інші причини кишкових розладів:
•    стреси та перевтома;
•    захворювання органів ШКТ(виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, холецистит, панкреатит, ентероколіт, рак шлунка);
•    гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ);
•    прийом ліків, що подразнюють слизову оболонку шлунка (антибіотиків, нестероїдних протизапальних препаратів);
•    куріння та зловживання алкоголем;
•    харчові отруєння;
•    інфікування бактерією Helicobacter pylori;
•    непереносимість глютену, лактози;
•    дефіцит вітамінів (групи С та В).


З метою профілактики кишкових розладів рекомендовано:
-не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання;
-зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
-не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
-при харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
-не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку;
-зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
– не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, багатокомпонентні страви (паштети, м’ясні салати тощо) або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, тощо);
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– перед приготуванням їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету треба ретельно мити руки з милом.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Будьте здорові та не хворійте!