Фото без опису

Догляд за лежачими і малорухомими людьми – завдання не просте і має свої особливості.

Основні проблеми:

складності, зв'язані з фізіологією дефекації і сечовипускання;  зниження чутливості кінцівок і порушення кровообігу; виникнення травматичної пневмонії; утруднення при ковтанні; атрофія м'язів і порушення функцій суглобів; пролежні.

Перелом шийки стегна - це серйозна травма самої тонкої частини стегна (шейки), яка з'єднує тіло стегнової кістки з її головкою. Найбільше часто ця травма зустрічається у людей похилого віку і ускладняється поганим зрощуванням кісток необхідністю хірургічного втручання, а також довгим реабілітаційним періодом.

Причини перелому:

онкологічні хвороби; порушення зору; проблеми з судинами (діабет, атеросклероз, тромбоз); неповноцінне харчування (нехватка кальцію); період менопаузи у жінок; порушення координації; падіння на пряму ногу з висоти власного зросту; порушення роботи і захворювання опорно-рухового апарату (остеопороз, остеохондроз), зменшення або відсутність фізичної активності.

Симптоми перелому шийки стегна

Перший симптом – це біль, яка концентрується в паховій зоні.

По відчуттям - вона не різка, тому людина, яка получила травму, може сильно на це не звернути увагу. Але при намаганні руху ногою– біль посилюється. Вона також посилюється, якщо легким рухом постукати по п'ятці травмованої ноги.

Другий симптом – це внутрішня чи зовнішня ротація, тобто зламана нога трохи вивертається вправо або вліво. Це можна замітити по самій стопі.

Третій симптом – вкорочення кінцівки приблизно на 2-5см. Якщо ноги обережно випрямить, то травмована нога візуально буде завжди коротше, ніж здорова. Це відбувається  через те, що кістка (шийка) зламалась і м'язи, скорочуючись, підтягують ногу ближче до тазу.

Четвертий симптом - «прилипша» п'ятка. Якщо людину попросити  піднять пряму ногу вверх (відірвати п'ятку) від полу чи ліжка – зробити це у неї не вийде. Хоча рух в стопі (згинання, розгинання) будуть зберігатися.

Пролежні – це пошкодження шкіри та м’яких тканин, які виникають коли людина довго та нерухомо знаходиться в одній позі. Пролежні глибоко пошкоджують м’язи та кістки, призводять до зараження крові, викликають інфекції та нестерпний біль. Якщо пролежні не лікувати, вони можуть призвести до летального результату!

Фактори виникнення пролежнів

Нерухомість. Хворий знаходиться в одній позі більше 2-х годин і не може самостійно змінювати положення тіла.

Надмірна вага або навпаки надмірне виснаження.

Серцево-судинні захворювання.

Цукровий діабет.

Нетримання сечі і кала.

Травми і захворювання спинного і головного мозку.

Потовиділення.

Поганий догляд за клієнтом/пацієнтом.

Крихти, маленькі предмети в постелі.

Як запобігти пролежням:

1.       Застеляйте ліжко без складок на білизні. Складки підвищують ризик появи пролежнів.

2.       Слідкуйте, щоб в ліжку не було залишків їжі, крихт.

3.       Вибирайте одяг з натуральних тканин. На одязі не повинно бути грубих швів, ґудзиків та блискавок. Панчохи, труси, шкарпетки повинні бути без тугих гумок.

4.       Регулярно змінюйте положення тіла хворого не рідше, ніж через 2 години. Наприклад так: Спина       Лівий бік       Спина       Правий бік.

5.       Використовуйте функціональне ліжко, протипролежневий матрац, додаткові подушки та валики. Наприклад: в положенні на боці покладіть подушку між колінами та щиколотками. В положенні на спині – під п’ятки.

    6.   Слідкуйте за гігієною хворого: завжди зберігайте шкіру сухою та чистою. Щодня протирайте тіло людини вологою губкою або спеціальними гігієнічними серветками.

7.       Допоможіть хворому приймати душ та ванну.

8.       Обробляйте шкіру хворого спеціальним захисним кремом після гігієнічних процедур.

9.       Оптимальна температура в приміщенні 21-23°С

10.     Стежте за питним режимом (1-1,5 л води в день) та збалансованим харчуванням (продукти з вітамінами А, В, С, Е).

 

Служба паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)

КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради