Фото без опису

  Щорічно, з приходом весни, на полях, сіножатях  та в містах, на пагорбах та вздовж доріг горить суха трава, минулорічне сухе листя та пожнивні залишки, знищуючи на своєму шляху все живе.

 Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, сільгоспугіддях та територіях приватних садиб, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях та інших водоймах горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, гинуть маленькі тваринки, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

  Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.

 Рятувальники Брусилівщини нагадують власникам земельних ділянок та орендарям, щодо необхідності оборювання полів з метою дотримання вимог пожежної безпеки під час збирання врожаю.

 Також наголошуємо, що спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу! 

 Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте самотужки його ліквідувати.

 У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.

 

Провідний інспектор відділу

запобігання надзвичайним ситуаціям

Житомирського районного управління

Головного управління ДСНС України

у Житомирській області

Світлана БЕРЕСТОВСЬКА