Фото без опису

    Зміни, які відбуваються у результаті старіння організму:

знижується працездатність організму; погіршується робота органів чуття; змінюється волосяний покрив (волосся сивіє, випадають на голові, з’являються на обличчі); в’яне шкіра (зменшується еластичність, з’являються бородавки та пігментні плями, стає більш зморшкуватою, сухою); змінюється постава; кістки стають порожніми, крихкими, неміцними; збільшується кількість жирової тканини; зменшується кількість м’язової тканини; сповільнюється робота м’язів; зменшується еластичність вен і артерій, відбувається закупорка вен і артерій; розхитуються та випадають зуби; ускладняється жування і травлення; знижується здатність скорочення легень; погіршується робота серця; порушується імунна система; збільшується час на різні реакції й подразнення.

Фізіологічні особливості організму в цьому віці:

зниження загальних функцій організму, спостерігаються порушення роботи внутрішніх органів та тканин. Слабшають м’язи, стають тоншими кістки, болять суглоби, погіршується зір, слух і т. д.; наявність хронічних захворювань: за твердженням медиків, люди похилого віку мають не менше п’яти недуг з хронічним перебігом, які супроводжують та підсилюють один одного. Відбувається часте загострення хронічних захворювань, внаслідок ослаблення ендокринної, імунної систем, порушення обмінних процесів; розвиток, характерних для цього віку, видів захворювань: склерозу, старечого амілоїдозу, гіперплазії передміхурової залози, остеопорозу, деменції і т.д.

ПОГІРШЕННЯ СНУ В СТАРОСТІ

Головний показник якості сну – це наскільки добре відпочив  організм!

Показники поганого сну:

хропіння, розлади дихання; невпорядкований режим дня; їжа чи, навпаки, голод; змінна робота; якість ліжку (матрац, ковдра, подушка, постільна та натільна білизна); порушення, напряг; збуджуючі напої, алкоголь, нікотин; нове місце; прийом ліків; навколишня обстановка: світло, шум, температура повітря, запахи; невпорядкований режим дня

Рекомендації щодо поліпшення сну:

  • Ніколи не лягайте спати надто рано. Якщо організм ще не втомився, значить йому не потрібен відпочинок.
  • Вставати треба завжди в строго певний час. Тоді і час відходу до сну буде приблизно однаковим.
  • Намагайтеся нічого не робити лежачи в ліжку. Якщо людина читає в ліжку, дивиться телевізор, їсть, то організм звикає до того, що в ліжку можна займатися багатьма речами, а не тільки спати. Якщо Ви прокинулися серед ночі, не вмикайте світло, щоб не прокинутися остаточно. Якщо сон все-таки пішов, не лежіть в ліжку: встаньте і займіться чимось.
  • Відмовтеся від денного сну.
  • Придумайте собі ритуал перед сном. Наприклад, ретельне умивання, читання молитви.
  • Проаналізуйте причину порушення сну і усуньте її.

 

Служба паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)

КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради