Фото без описуФото без описуФото без опису

Права і обов’язки дітей і їх відповідальність – це важлива тема, яка стосується кожного з нас, особливо наших дітей.

 

         Права дітей.

         Права дітей – це основоположні свободи та гарантії, які кожна дитина має з моменту свого народження, вони захищені міжнародними договорами, такими як Конвенція ООН про права дитини, а також національними законодавствами.

         Право на життя і здоров’я. Кожна дитина має право на безпечне життя та медичну допомогу.

         Право на освіту. Діти мають право на здобуття безкоштовної та обов’язкової повної загальної середньої освіти відповідно до стандартів освіти.

         Право на захист від насильства. Кожна дитина повинна бути захищена від фізичного та психологічного насильства.

         Право на сім’ю. Діти мають право жити і виховуватись у сімейному середовищі.

         Право на висловлювання власної думки. Діти мають право бути почутими у всіх питаннях, що їх стосуються.

 

         Обов’язки дітей.

         Поряд із правами діти мають також обов’язки, які допомагають їм стати відповідальними громадянами.

         Обов’язок дотримуватись правил і законів. Діти повинні розуміти і виконувати закони, правила школи та сімейні правила.

         Обов’язок поважати права інших. Діти повинні поважати права та свободи інших людей.

         Обов’язок навчатися. Освіта є не лише правом, а й обов’язком кожної дитини. Діти повинні відвідувати школу, систематично оволодівати знаннями, практичними вміннями та навичками, виконувати правила внутрішнього розпорядку школи, правила для учнів, виконувати домашні завдання, берегти шкільне майно.

         Обов’язок дотримуватися здорового способу життя. Діти повинні піклуватися про своє здоров’я і не вживати шкідливих речовин.

         Обов’язок допомагати батькам. Діти мають сприяти сімейному благополуччю, допомагати у сімейних справах.

 

         Відповідальність дітей.

         Відповідальність – це здатність дитини відповідати за свої вчинки. Вона формується через виховання, приклади батьків та навчання в школі.

         Моральна відповідальність. Діти повинні розуміти наслідки своїх дій та інших людей і навколишнього середовища.

         Соціальна відповідальність. Це здатність брати участь у житті суспільства, допомагати іншим та бути активними громадянами.

         Юридична відповідальність. З певного віку діти можуть нести відповідальність за порушення законів.  Види юридичної відповідальності: адміністративна, цивільно-правова, сімейно-правова, кримінальна. Кримінальній відповідальності підлягають усі, кому до вчинення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивство, крадіжка, пограбування, злісне хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років.

Такий виховний захід, який сприяє      формуванню у дітей правової свідомості та культури, розвитку знань, умінь і навичок дотримуватися моральних та суспільних норм, знання своїх прав та реалізація обов’язків, відповідальність неповнолітніх, яка може настати в разі порушення законодавства,  було проведено 28.05.2024р. з учнями 5-9 класів Ставищенської гімназії та 30.05.2024р. з учнями 7-9 класів Брусилівського ліцею імені Г.О.Готовчиця.

Головним спеціалістом Служби у справах дітей Брусилівської селищної ради Валентиною Рибак, керівником мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Аллою Васяніною, провідним інспектором відділу запобігання надзвичайним ситуаціям ЖРУ ГУ ДСНС України у Житомирській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Світланою Берестовською, фахівцями з безпекового освітнього середовища Людмилою Пилипчук та Олександрою Флорєю було роз’яснено  актуальні питання, які сприяють розвитку самодисципліни дітей та формують культуру взаємоповаги та відповідальності. Було акцентовано увагу дітей на емпатії, взаєморозумінні, наведено приклади та історії, що ілюструють реальні ситуації, коли дотримання обов’язків, норм  має велике значення, попереджено про небезпеку залучення до деструктивних соціальних угрупувань.

Попередження насильства в сім’ї, школі – це надзвичайно важливе завдання сьогодення, в тому числі, важлива складова безпеки шкільного середовища. Швидко зреагувати на випадки насильства та жорстокого поводження, забезпечити конфіденційність та надати професійну допомогу, сприяти у вирішенні конфліктних ситуацій – все це забезпечує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги для тих, хто опинився  в складній ситуації або став свідком насильства чи жорстокого поводження. Оновлено інформацію та контактні дані для зв’язку у випадку виявлення насильства.

Ознайомлено з основними правилами пожежної та мінної безпеки,  основними правилами   поведінки з вибухонебезпечними предметами. Надано інформацію про первинні засоби пожежогасіння та інструкції щодо використання різних видів вогнегасників.

         Треба пам’ятати, що виховання дітей – відповідальна справа. Розуміння між батьками, взаємоповага, підтримка, самореалізація, баланс сімейного та особистого життя, змістовне дозвілля, спільна участь у вихованні дітей, рівний розподіл домашньої роботи, як компоненти ідеї гендерної рівності, створюють сімейне середовище, сприятливе для розвитку дитини, дотримання її прав, формування гармонійної особистості.

         Законом України “Про охорону дитинства” визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці . Закон передбачає, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

         Виховання відповідальних і свідомих громадян починається з дитинства. Захист прав дітей та виховання дітей щодо виконання та дотримання ними обов’язків, розвиток відповідальності дітей – це важливе та актуальне завдання сьогодення для батьків, вчителів і всього суспільства.

 

Валентина РИБАК,

головний спеціаліст Служби у справах дітей

Брусилівської селищної ради