Раннє втручання – це комплексна послуга для родин, які виховують маля до трьох повних років (послугу рекомендується надавати у віці до трьох років одинадцяти місяців двадцяти дев’яти днів) із порушеннями розвитку або ризиком їх виникнення, яка поєднує медичну, психологічну та освітню складові.

Фото без опису

   Мета послуги – раннє виявлення та профілактика порушень у дітей, покращення їх розумового розвитку, підвищення якості їх життя.

  Послугу раннього втручання рекомендується надавати командою фахівців різних галузей (лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою), яка безпосередньо здійснює заходи, що становлять зміст послуги раннього втручання.  Рішенням виконкому Брусилівської селищної ради від 01.05.2024 № 2270 «Про впровадження послуги раннього втручання на території  Брусилівської селищної територіальної громади» затверджено склад міждисциплінарної команди надання послуги раннього втручання,    Порядок взаємодії  щодо впровадження та надання послуги раннього вручання та план заходів з реалізації Концепції створення та розвитку системи раннього втручання в Брусилівській селищній територіальній громаді на період до 2026 року.

  Послуга раннього втручання надається на основі інтегрованого, комплексного та міжвідомчого підходів: проводиться оцінювання розвитку рухових, мовних, комунікативно-емоційних та сенсорних здібностей особливості розвитку ігрової діяльності, її відповідності віковим етапам та індивідуальними можливостям дитини. Через опитування збирається інформація про сон та годування дитини, гігієнічні процедури, особливості її взаємодії з батьками, оцінюється індивідуальні потреби та визначення пріоритетів сім’ї дитини.

   Послугу раннього втручання рекомендується надавати:

  • дітям, яким установлено ступінь відставання у розвитку;
  • дітям, у яких виявлено анатомічні дефекти, інші необоротні порушення

функцій органів і систем організму;

  • дітям, установлено інвалідність;
  • дітям, у  яких  виявлено  тяжкі  захворювання,  розлади, травми, у яких

виявлено порушення розвитку або ризик їх виникнення у зв’язку з насильством, жорстоким поводження у сім’ї;

  • дітям  із  високим  ризиком  виникнення  порушень розвитку внаслідок

несприятливої дії соціальних та біологічних факторів.

 Виявляти сім’ї з дітьми, які потенційно потребують надання послуги РВ рекомендується закладам: охорони здоров’я,  дошкільної освіти, соціального захисту населення, зокрема надання соціальних та реабілітаційних послуг, громадським об’єднанням, благодійним, релігійним та іншим організаціям, задіяним у системі раннього втручання.

   Раннє втручання – це робота із сім’єю, а не лише з дитиною. Важливо тримати у фокусі уваги інтереси дитини, її потреби, теорії розвитку, прив’язаності, нормалізації та працювати у ситуації, що впливає на дитину. Тому принципами раннього втручання є сімейно-центрованість, рутинно-орієнтованість, командний підхід, координація сервісів та ресурсів.

 

 

Служба паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)

КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради