Фото без опису

 Директоратом адресної соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України розглянуло лист ТОВ „Науково-виробниче підприємство „МЕДИРЕНТ” щодо реалізації пункту 133 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 (зі змінами) (далі – Порядок № 332) та повідомляємо.

 Пунктом 133 Порядку № 332 передбачено, що у разі коли внутрішньо переміщеним особам з числа членів сім'ї або отримувачам допомоги, зазначеним у пункті 132 цього Порядку, виплачувалася допомога і в такій сім’ї є кілька непрацюючих працездатних осіб, протягом двох місяців з дня призначення допомоги на наступний шестимісячний період інші непрацюючі працездатні особи із складу сім'ї (крім одного отримувача допомоги) зобов’язані зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”.

 У разі невиконання такої умови виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, які впливають на припинення права отримання допомоги.

 Враховуючи вищевикладене, у разі невиконання умов пункту 133 Порядку № 332 виплата допомоги припиняється - усім непрацюючим працездатним особам із складу сім'ї (крім одного отримувача допомоги).

  Наприклад: якщо в сім’ї двоє непрацюючих осіб із них один отримувач – припиняємо одному непрацюючому (крім одного отримувача допомоги).  

 Також зазначаємо, що у разі, коли у складі сім’ї є особи, яким продовжено виплату допомоги по пункту 131 , таким особам виплата допомоги не припиняється.

 Відлік періоду, а саме „два місяці з дня призначення допомоги” слід починати від дня прийняття органом соціального захисту населення рішення про призначення допомоги.

 Наприклад: заява надійшла 26 лютого 2024, а управління прийняло рішення лише 10 квітня 2024, допомогу призначено з березня 2024 року. Розпочинаємо відлік від дати прийнятого рішення Управлінням, тобто від 10 квітня 2024 року.

 При прийнятті заяв про призначення / продовження виплати допомоги слід забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед отримувачів допомоги щодо необхідності виконання умов стосовно сприяння своїй зайнятості та у разі відсутності інформації про працевлаштування, про реєстрацію в центрі зайнятості як безробітних або як таких, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, пропонувати отримувачам підтвердити таку інформацію самостійно.

ІНФОРМАЦІЯ НАДАНА ВІДПОВІДНО ДО ЛИСТА МІНІНСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ВІД 09.05.2024 №1739/0/290-24/56