Фото без опису

Щоб отримати щомісячну допомогу на проживання (2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей і осіб з інвалідністю) внутрішньо переміщеним особам потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг Брусилівської селищної ради (селище Брусилів, вул. Захисників України, 7) або до адміністраторів на віддалених робочих місцях у старостинських округах.

Телефон для довідок -  (050) 02-03-401.

Для отримання виплати потрібно заповнити заяву встановленого взірця; мати при собі довідку про взяття на облік ВПО, паспорт громадянина України, довідку ІПН, а також потрібно надати номер банківського рахунка (за стандартом IBAN). Якщо є діти, то треба мати свідоцтво про народження.

Також допомогу для себе і своєї сім’ї можна оформити онлайн за допомогою мобільного застосунку «Дія».

1 квітня 2024 року опублікували постанову Уряду щодо чергових змін у наданні допомоги на проживання для ВПО!

Серед ключових змін, що відбулися:

  • Особи, житло яких знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) тепер чітко вказані як особи, що можуть розраховувати на продовження виплат (проте слід відповідати всім іншим критеріям).
  • Особи, які отримували допомогу та відмовилися від неї/яким вона була припинена, та (або) яких було знято з обліку як ВПО, у разі повторно взяття на облік як ВПО отримали право звертатися за продовженням виплат на шість місяців (проте слід відповідати всім іншим критеріям).
  • Якщо у складі сім’ї, якій призначено допомогу, відбулися зміни, які призвели до збільшення членів сім’ї, розмір допомоги перераховується за заявою уповноваженого представника сім’ї з місяця, в якому таку заяву подано.

      Збільшено термін, встановлений для вжиття заходів із забезпечення своєї зайнятості другим з членів сімʼї, до 2-х місяців (було протягом 1-го місяця).

             Про зміни для дітей і сімей з дітьми:

✅Допомога може бути продовжена сімʼям, у яких виховуються діти до 18 р. (було до 14 р.).

✅Один член сімʼї, який доглядає за дитиною до 3 р. або яка потребує догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку ЛКК, до 6 р. має можливість не вживати заходів додаткової зайнятості і претендувати на продовження виплат (раніше не було врегульовано окремо).

✅До 1 вересня 2024 р. допомога може бути продовжена незалежно від місця знаходження закладу освіти, у якому дитина навчається онлайн, дистанційно повністю або частково (підставою для продовження виплат раніше було дистанційне навчання лише за місцем обліку як ВПО).

✅Діти / студенти до 23 р., які навчаються за денною або дуальною формою навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти і не мають власних сімей, мають право подавати заяву особисто, якщо проживають окремо від батьків (раніше не було врегульовано окремо).

✅Дитина до 18 р., яка прибула без законного представника, може звернутися із заявою для продовження виплат (раніше продовжити виплати могли діти до 14 р.).

✅Діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя, і самі патронатні вихователі, а також діти щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, з числа ВПО, отримали право на продовження виплат за заявою (раніше питання не було врегульовано).

✅Опікуни і піклувальники отримали право на автоматичне продовження виплат (раніше не було врегульовано окремо).

 

             Про зміни для непрацездатних осіб та осіб із тяжкими захворюваннями:

👉Особам з інвалідністю ІІІ гр. допомога може бути продовжена на підставі особистого звернення, особам з інвалідністю І-ІІ гр. – автоматично (раніше питання щодо осіб з інвалідністю ІІІ гр. не було врегульовано окремо).

👉Особи з тяжкими формами захворювання, що підтверджується документально (форми первинної облікової документації 027/о та/або 028/о), яким не встановлено інвалідність, отримали право на продовження виплат за заявою (раніше не було врегульовано окремо).

👉Особи віком від 55 р., які на дату звернення за допомогою зареєструвалися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, або працюють/провадять підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність тощо, але ще не досягли віку непрацездатності, отримали право на продовження виплат за заявою (раніше не було врегульовано окремо).

👉Сім’ї, до складу яких включені тільки непрацездатні особи отримали право звертатися за призначенням допомоги разом (раніше не було врегульовано окремо).

👉Сім’ї, до складу яких включені фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду, що підтверджується документально отримали право звертатися за призначенням допомоги (раніше не було врегульовано окремо).