Фото без опису

Малярія – паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші  (плазмодії малярії). Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, у 2021 році майже половина населення світу мала ризик захворіти на малярію.

Це небезпечне захворювання передається виключно через укуси комарів. Недуга поширена у 91 країні світу, переважно Африка, Азія, Південна та Північна Америка. В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування - лише завезені. Тому обов’язково перевірте перед поїздкою країну подорожі, дізнайтесь чи входить вона у перелік ендемічних. Зробити це можна за посиланням: https://bit.ly/3swXjZw

 Симптоми малярії зазвичай з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми – лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії. Необхідно пам`ятати, що ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань.

 Шляхи передачі

Малярію переносять інфіковані комарі. Ті, які водяться в Україні, хворобу не переносять (навіть ті величезні, яких ми звикли називати малярійними). Заразитися можна від укусу комахи роду Anopheles. Вони невеликі, зовнішньо схожі на тих, які живуть в наших широтах, люблять спекотний і вологий клімат. Повітряно-крапельним шляхом малярія не передається, тож заразитися просто перебуваючи поряд з хворим не можна.

 Що робити, якщо ви відчули симптоми малярії?

Якщо під час подорожі чи протягом 1-3 років після повернення із країни, де відбувається передача малярії, у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилась температура – негайно зверніться до лікаря і повідомте про історію своїх поїздок.

 Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання, що часто закінчується летально.

У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність  чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів. Найбільший ризик розвитку серйозної форми захворювання у дітей, вагітних жінок та людей із ослабленим імунітетом.

 Що робити перед тим, як вирушити у подорож?

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для зменшення ризику зараження малярією слід вживати заходів, що допомагають уникнути укусів комарів:

1. у районах, де є малярія, користуватися протимоскітними сітками під час сну;

2. після настання сутінків користуватися репелентами від комарів (що містять DEET, IR3535 або ікаридин);

3. використовувати протимоскітні спіралі та фумігатори;

4. носити одяг, що захищає від комарів (одяг з довгими рукавами, штани та капелюхи);

5. користуватися віконними протимоскітними сітками.

Якщо ви вирушаєте в країну, де захворюваність на малярію поширена та є високий ризик захворіти малярією, варто заздалегідь купити ліки проти малярії і носити їх із собою. Дізнайтеся, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. Якщо так – обов’язково подбайте про захист від цього захворювання.

 Статистика

В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування — лише завезені. За 2022 рік в Україні зареєстровано 10 випадків малярії. 

За даними ВООЗ, у 2021 році на малярію захворіло 247 млн людей у всьому світі, померло 619 тисяч осіб. Непропорційно висока частка глобального тягаря малярії припадає на Африканський регіон ВООЗ. У 2021 р. у цьому регіоні сталося 95% всіх випадків захворювання на малярію та 96% випадків смерті від неї. Приблизно 80% померлих від малярії в регіоні склали діти віком до 5 років.

 Профілактичні  засоби, що допоможуть вберегтися від малярії:

1. Захист від укусів комарів належить здійснювати як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок та вночі. У цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла (комбінезони, одяг з довгими рукавами, довгі брюки тощо). Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в сутінках, для запобігання нападу комарів. слід змащувати репелентами у вигляді кремів, спиртових розчинів, аерозолів, що дозволені Міністерством охорони здоров`я України  для використання.

2. Репеленти (засоби від комах, в тому числі комарів).

3. Антимоскитні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії.

4. Протималярійні препарати (медикаменти для профілактики захворювання малярією). Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики. Вона залежить від країни, куди ви подорожуєте і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.

 Вакцинація

Починаючи з жовтня 2021 р. ВООЗ рекомендує широко використовувати серед дітей, які проживають у районах з помірним та високим рівнем передачі малярії, викликаної P. falciparum, протималярійну вакцину RTS, S/AS01. Ця вакцина довела свою здатність значно знижувати захворюваність на малярію, зокрема і смертельну тяжку форму малярії, серед дітей молодшого віку. Гана стала першою країною світу, яка схвалила нову вакцину проти малярії у квітні 2023 року.

 Важливо знати!

Рекомендуємо особам, які планують поїздки в країни з жарким кліматом, заздалегідь звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання для отримання консультації та порад, щодо запобігання захворювання на малярію.

 Будьте здорові та не хворійте!