Згідно з інформацією Центру громадського здоров’я України, за 12 місяців 2023 року в Україні було зареєстровано 707 випадків захворювання на кашлюк у 20 областях України. Найбільше — на Волині та Рівненщині. Причина такого поширення хвороби, як зазначають експерти, полягає в недостатньому охопленні щепленнями проти кашлюку дитячого населення. Для порівняння: в 2022 в Україні було зафіксовано всього 32 випадки захворювання. А за перші два місяці 2024 року — уже 515. 

Фото без опису
  Поширення захворюваності підвищує ризик контактування з хворими на кашлюк. Тому актуальним стає питання, як саме діяти у разі такого контакту. 
 Екстреною профілактикою кашлюку може бути антибіотикотерапія. Але рішення про доцільність такої профілактики приймає лікар в кожному окремому випадку. Тому важливо одразу сповістити свого лікаря про контакт, що відбувся, і діяти, відповідно до рекомендацій медика. 
 Якщо інфікування відбулося, антибіотикотерапія, розпочата до початку яскравих клінічних проявів, допоможе запобігти серйозним наслідкам. Лікування також може зменшити заразність. 
 Якщо ви або ваша дитина не вакциновані від кашлюку або не пам`ятаєте, чи робили щеплення, зверніться до свого лікаря, щоб розглянути всі варіанти вакцинації. 

 

ГС "Коаліція за вакцинацію"