14 січня минула 142-а річниця від дня народження Івана Огієнка (1882, Брусилів, Житомирська область – 1972, Вінніпег, Канада) – вченого-енциклопедиста, мовознавця, лексикографа, богослова, видавця, громадсько-політичного та церковного діяча, міністра народної освіти УНР, першого ректора Кам’янець-Подільського українського університету (1918-1920 рр.).

Фото без опису

 Іван Огієнко відомий як ініціатор створення Українського народного університету та Кам’янець-Подільського державного народного університету (зараз Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка – ред.), ректором якого він був. В уряді Директорії діяч перебував на посадах міністра освіти, міністра ісповідань, а потім – Головноуповноваженого уряду УНР.

 Огієнко також добре відомий своїми підручниками з української мови, працями про українську історію, культуру, релігію. Окрім того, саме він ініціював звернення до константинопольського патріарха про надання Українській православній церкві автокефалії, що зібрало кілька тисяч підписів.

Справою усього свого життя митрополита Іларіона був канонічний переклад Біблії українською мовою. Біблія обсягом 1529 сторінок вийшла 12 червня 1962 року в лондонському біблійному товаристві саме тоді, коли на батьківщині ім’я Огієнка було під забороною, а багатьох його родичів репресували.

“На кожному кроці й кожної хвилини охороняй честь своєї рідної мови, як свою власну і навіть більше – як честь своєї нації. Хто не береже честі своєї рідної мови, той підкопує основи своєї нації”, – наголошував митрополит.

Пам’ятаємо!