«Актуальність інформування мешканців Житомирщини, щодо профілактики захворюваності на вірусний гепатит А викликана  спалахом цієї інфекції в сусідній  Вінницькій області.

  За інформацією Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», за період з 17 по 31 жовтня було зареєстровано 247 випадків  захворювання, з яких лабораторно підтверджено 207 випадків  серед жителів Вінниччини. 

Фото без опису

   Наразі триває розслідування спалаху, проведення необхідних протиепідемічних та лікувальних заходів.  

  Якою є ситуація із захворюваністю населення на вірусний гепатит А в Житомирській області? За даними статистичних звітів, за останні п’ять років та з початком поточного року в Житомирській області було зареєстровано разом 131 випадок вірусного гепатиту А.  В тому числі: у 2018 році – 33 випадки; в 2019 році – 52 випадки; в 2020 році – 28 випадків; в 2021 році – 3 випадки; в 2022 році – 13 випадків; з початку 2023 року – 2 випадки. 

Що таке вірусний гепатит А та які особливості його збудника? Вірусний гепатит А (більш відомий серед населення як хвороба Боткіна)  -- це захворювання людини вірусного походження, що може мати легкий або важкий перебіг з ураженням печінки. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин після кип’ятіння.  За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається впродовж одного тижня. У воді зберігається від трьох до десяти місяців. У випорожненнях людини – до 30 діб.  

Яким чином збудник потрапляє в організм людини? Шлях інфікування  - фекально-оральний. Тобто – вірус гепатиту А потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини. 

Які фактори сприяють інфікуванню людини вірусом гепатиту А? В першу чергу – вживання води або їжі, інфікованих вірусом. Інші чинники: недотримання особистої гігієни – через брудні руки; у сім’ях, де інфікована людина готує їжу для всіх  членів родини; через немиті овочі або фрукти; через близький контакт з носієм вірусу.  

Які  симптоми або ознаки вірусного гепатиту А? Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів.  Найбільш розповсюдженими симптомами вірусного гепатиту А є такі: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; біль у животі; нудота, блювання; діарея; втрата апетиту; підвищення температури тіла; слабкість, головний біль; темна сеча та знебарвлений  кал; пожовтіння шкіри, склер та слизових. 

 Майже всі інфіковані повністю одужують від гепатиту А, однак зрідка бувають летальні випадки від блискавичної форми цієї хвороби. Після перенесеного захворювання  на гепатит А формується довічний імунітет. 

Якою є профілактика гепатиту А? Щодо цього існують чіткі рекомендації. 

  1. - Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням  їжі, а також після кожного відвідування туалету та контакту з побутовими відходами.
  2. - Вживайте  якісну питну воду з перевірених джерел. Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити   перед вживанням не менше 10 хвилин.
  3. - Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням. 
  4. - Не займайтеся самолікуванням, тому що лише лікар може діагностувати  вірусний гепатит А та надати рекомендації щодо режиму лікування.
  5. - Для профілактики  захворювання існує безпечна та ефективна вакцина проти вірусного гепатиту А. Рекомендують дві дози вакцинидля забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5-8 років). 

Виконання  цих  простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом  А.  Бажаю всім здоров’я!   Бережіть себе!»

 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Брусилівське  відділення  ДУ «ЖОЦКПХ МОЗУ»