Брусилівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області інформує, що фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

Фото без опису

Зауважуємо, що вперше мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всім земельним ділянкам незалежно від місця їх розташування за 2022рік у 2023 році. Базою нарахування мінімального податкового зобовязання (далі - МПЗ)  є нормативна грошова оцінка земельної ділянки.

Реквізити для сплати МПЗ зазначаються в податковому повідомленні-рішенні. Крім того, інформація про діючі реквізити бюджетних/не бюджетних рахунків розміщена на субсайті ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Сплата МПЗ  здійснюється фізичною особою протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Наголошуємо, що фізична особа у разі незгоди з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні – рішенні сумою річного податкового зобов’язання  має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтверджуючих документів, зокрема щодо:

земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні), що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, їх нормативної грошової оцінки та площі;

суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

суми сплачених податків, зборів, платежів.

 

                                   Брусилівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області